терористична заплаха

Властите в Турция повишиха степента на терористична заплаха

Властите в Турция повишиха степента на терористична заплаха след двете бомбени нападения в югоизточната част на Турция. Предполага се, че кървавите атаки са дело на кюрдски бунтовници.

Убити са седем членове на силите за сигурност. 224 души са ранени. Напрежението в района отново ескалира, смятат експерти по сигурността.

Днес преди обед кола бомба се взриви близо до полицейски участък в град Елязъг. Трима полицаи бяха убити, а 217 души пострадаха. 85 от ранените са полицейски служителии, каза премиерът Бинали Йълдъръм.

Офиси в полицейското управление са били напълно разрушени от ударната вълна. Унищожена е част от фасадата на сградата, показват кадри на CNN Turk.

По-малко от четири часа по-късно, крайпътна бомба разкъса военен автомобил в квартал Хизан на провинция Битлис.

При взрива загинаха трима войници и член на държавната милиция. Ранени са още седем войници.

Властите обвиняват ПКК

Засега никой не е поел отговорност за атентатите. Премиерът Йълдъръм обаче посочи, че няма съмнение, че те са били извършени от ПКК.

Бинали Йълдъръм пристигна малко след 14 часа местно време със самолет на летището в град Елязъг, предаде Анадолската агенция. Премиерът е придружаван от началника на Генералния щаб, министрите на отбраната, вътрешните работи, здравоопазването и социалната политика.

„Ние сме в състояние на повишена степен на терористична заплаха в страната след последната серия нападения, каза Йълдъръм от мястото на атаката, където тълпа се е събрала и започна да скандира „дяволите ПКК!“, предаде Ройтерс.

- реклама -