Ню Йорк плъховете

Властите в Ню Йорк с рекордни приходи от глоби

Властите в Ню Йорк са наложили през 2016 глоби за 993 млн. долара – рекордна сума за историята на града, съобщи в. „Ню Йорк дейли нюз”.

В сравнение с предходната година глобите са се увеличили със 7%. Глобите са за неспазване на правилата за събиране на отпадъци, непочистени тротоари пред жилища, вдигане на шум, незаконна търговия и за други подлежащи на санкции действия.

За три години броят на тези нарушения е нараснал с над 50%, а глобите са за 184 млн. долара. Според социолозите тази тенденция до голяма степен свидетелства, че качеството на живота на нюйоркчани значително се е повишило и те не се тревожат от вероятността да получат материално наказание.

Глобите за неправилно паркиране са донесли в бюджета на града 545 млн. долара – 55% от цялата сума на наложените глоби.

Същевременно, предприемачите в града, за разлика от обикновените граждани, са започнали да се държат по-дисциплинирано, показва статистиката. Глобите, наложени на собственици на ресторанти и други малки предприятия, са намалели с 27 млн. долара.

Градските власти смятат, че тази санкционна политика е обоснована.

„Стараем се да научим хората да не пресичат на червено и да не замърсяват улиците. Намаляваме глобите за малки предприятия и наказваме административно гражданите за нарушения, които преди бяха определяни като престъпления”, коментира говорителят на кмета Остин Финан и допълва, че стремежът е „по-чист, по-сигурен и по справедлив град”.

- реклама -