Турция

Властите на Турция ще закрият 1669 частни учебни заведения

Властите на Турция ще закрият 1669 частни учебни заведения, съобщава вестник „Хюриет“. След извършения през нощта на 16 юли неуспешен опит за преврат в страната, властите започнаха масови уволнения в правителствения апарат, полицията, министерството на отбраната, разузнаването, съда и прокуратурата, медиите, министерството на образованието и подчинените му учебни заведения.

Уволнения в сферата

Припомняме ви, че властите в Турция уволниха 15 200 служители в сферата на образованието, те са от министерството и неговите клонове в страната, и са задържани. Започна мащабно разследване в сферата на образованието, в това число и на самото министерство, което разпространи съобщението за това. В него съвсем накратко се посочва причината за масовите уволнения и арести – връзки с дейността на забранената групировка на проповедника в изгнание в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен и неуспешния опит за военен преврат.

Съветът за висше образование в Анкара изиска незабавните оставки на ръководителите на всички университетски катедри в страната. Това засяга както държавните, така и частните или финансирани от фондации висши училища. На това разпореждане ще се трябва да се подчинят общо 1 577 декани – сред тях 1 176 преподават в държавните университети, 401 са в частните.

- реклама -