Карабах
сн. БГНЕС

Властите на Нагорни Карабах обявиха военно положение след ескалация на напрежението с Азербайджан

Властите на непризнатата република Нагорни Карабах обявиха военно положение поради ескалацията на ситуацията по контактната линия с Азербайджан. Според арменските новинарски канали главата на непризнатата република Араик Арутюнян е заявил това в Степанакерт.

„Започнахме мобилизация на всички граждани на 18-годишна възраст. В страната е обявено военно положение“, каза той.

По-рано стана ясно, че сепаратистките сили в отцепилия се от Азербайджан регион Нагорни Карабах свалиха два азербайджански военни хеликоптера, след като Баку започна бомбардиране на анклава, съобщиха бунтовническите власти.

Днес сутринта Азербайджан започна „активни бомбардировки“ по фронтовата линия на Карабах и върху граждански цели, включително в главния град в региона Степанакерт (столицата на непризнатата Нагорно-Карабахска република.

Това обявиха от президентството на Карабах. Министерството на отбраната на бунтовниците твърди, че войските му са свалили два азербайджански хеликоптера и три безпилотни летателни апарата.

Азербайджан заяви, че е започнал „контранастъпление“ след атаката на сепаратистите.

сн. БГНЕС

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че въоръжените сили са започнали контраатака по цялата фронтова линия в Карабах. Азербайджанското военно ведомство обяви свалянето на хеликоптер от ВВС на страната, но членовете на екипажа са живи.

По-рано днес азербайджанското Министерство на отбраната заяви, че арменските въоръжени сили стрелят по населени места на контактната линия в Карабах, според тези данни има убити цивилни. Според арменското Министерство на отбраната Карабах „е бил подложен на въздушни и ракетни атаки …“, арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан. Прессекретарят на президента на непризнатата Нагорно-Карабахска република Вахрам Погосян съобщи, че мирните селища в Карабах, включително столицата Степанакерт, са били подложени на артилерийски обстрел и призова населението да се скрие.

„За да потуши бойната активност на въоръжените сили на Армения и да осигури безопасността на цивилното население, командването на азербайджанската армия реши да започне контраатака по целия фронт“, заяви азербайджанското Министерство на отбраната.

Според него „личният състав и танковите части с подкрепата на части от ракетно-артилерийските войски, фронтовата авиация и безпилотни летателни апарати са открили голям брой жива сила, военни обекти и военна техника на арменските въоръжени сили, разположени в предната линия и в дълбините на вражеската защита, унищожавайки ги. „

Министерството заявява, че „са унищожени 12 единици зенитно-ракетни системи OSA на подразделенията на ПВО на Армения“.

Министерството на отбраната на Армения смята, че изявленията на Азербайджан за започването на „контранастъпление“ може да показват „предварително планирани действия“, заяви прессекретарят на арменското Министерство на отбраната Шушан Степанян.

„Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на „контранастъпление“, което свидетелства за предварително планирани действия. Всяко военно лице с основни познания ще свидетелства, че планирането на контранастъпателна операция продължава седмици. Минути след официалното съобщение за ескалацията азербайджански и турски медии съобщават от фронта за свидетелства, че провокацията на Азербайджан е била планирана предварително“, написа Степанян във Фейсбук.

Конфликтът в Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономния регион Нагорни Карабах обяви отделянето си от азербайджанската ССР. В хода на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах и седем съседни региона. От 1992 г. преговори за мирно уреждане на конфликта се водят в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от трима съпредседатели – Русия, САЩ и Франция. Азербайджан настоява за запазване на териториалната му цялост, Армения защитава интересите на непризнатата република, като Нагорни Карабах не е страна в преговорите.

източници: АФП, РИА Новости 

- реклама -