кмет Турция

Властите в Истанбул забраниха фестивал за гей филми

Властите в Истанбул забраниха провеждането на еднодневен фестивал, на който щяха да бъдат излъчени кратки филми за въпросите на гей обществото

Аргументът е, че събитието представлява заплаха за обществения ред.

Забраната дойде след подобно решение за всички културни събития на ЛГТБ-общността в Анкара. Мероприятието в Истанбул, организирано съвместно от турската група за правата на хомосексуалистите Pink Life LGBT и British Council и трябваше да покаже 10 късометражни филма в музея „Пера“ в популярния квартал Бейоглу в европейската част на града. Днес обаче кабинетът на областния управител предаде, че събитието няма да бъде позволено, в опит да се „защитят обществения ред и безопасността, правата и свободите на другите и да се предотвратят престъпления“. В изявлението се посочва още, че „планираните събития може да са против конституционния ред или обществения морал“.

Музеят потвърди новината. Не е ясно дали ще има друга дата за провеждане на събитието.

Тази забрана допринася към нарастващата загриженост сред активистите за правата на гейовете в Турция, че тяхното право на свобода на изразяване е ограничено под управлението на президента Реджеп Ердоган. Докато хомосексуалността е законна от създаването на съвременната турска република през 1923 г., ЛГБТ-лица често съобщават, че са обект на тормоз, изнасилвания и злоупотреби.

Източник: АФП

- реклама -