Vegetables and fruits large overhead mix group on colorful background in studio

Влакнини: Защо са важни за здравето ни и как да ги консумираме правилно

Влакнини: Защо са важни за здравето ни и как да ги консумираме правилно

Влакнините играят ключова роля за поддържането на здравословното функциониране на нашия организъм.

Те се делят на два основни типа – разтворими и неразтворими.

Разтворимите влакнини биват частично разградени в стомашно-чревния тракт и образуват гел, който помага за намаляването на нивата на холестерол и за поддържането на здравословното функциониране на червата. Неразтворимите влакнини, от друга страна преминават през тънките

черва изцяло неразградени и достигат

до дебелото черво, където служат за храна на пробиотиците.

За да се осигури достатъчно влакнини в нашата диета, е важно да консумираме разнообразни храни. Плодовете, зеленчуците, целините зърнени храни и бобовите култури са отлични източници на

влакнини, които трябва да бъдат включени в ежедневното ни хранене.

Ето и няколко предложения:

  • леща, боб и нахут

  • кафяв ориз и овесени ядки

  • ябълки и банани

  • броколи и аспержи

  • бадеми орехи

Важно е също така да се обърне внимание на достатъчния прием на течности, тъй като влакнините изискват достатъчно вода, за да могат да се разтворят и да изпълнят своите функции в организма ни.

Следователно, влакнините са от съществено значение за поддържането на здравословното ни

състояние и трябва да бъдат включени в нашата диета.

Вижте още:

Galen.bg споделят: Здравословно хранене за красива кожа – Flashnews

- реклама -