проф. Бучковски, Македония, България, преговори,
Снимка: БГНЕС

Владко Бучковски: Можем да намерим решение за общата история

Преговорите между Скопие и София продължават интензивно, а македонското правителство изпрати ясен сигнал, че е твърдо решено да търси консенсус.

Сигналът идва с назначаването на специален представител на правителството за България – проф. Владо Бучковски – бивш премиер и министър на отбраната.

Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен, коментира Владо Бучковски пред БНР.

Владо Бучковски декларира готовност да работи така, че българската страна да не остава впечатлението за скрити намерения на Скопие. „Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство“, изтъкна той.

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония, убеден е той.

„Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък“, призова Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши. От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

- реклама -