Владивосток се готви да посрещне Ким Чен Ун

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се очаква в руското пристанище в Далечния изток Владивосток през следващите дни, според информации, които предизвикаха вълнение и тревога сред местните жители.

След седмици на спекулации Кремъл обяви, че Ким ще посети Русия, за да проведе първите си разговори с президента Владимир Путин в края на април. Не се дават подробности за датата или мястото, като се позовават на „съображения за сигурност“.

Руските медии бързо докладваха за подготовката на срещата на върха, която ще се проведе във Владивосток, където е базиран Тихоокеанският флот на Москва.

Пристанището се намира само на около 130 километра от късата граница на Русия със Северна Корея. Тази близост е безспорно важна за Ким, за когото се говори, че пътува на борда на неговия брониран влак.

35-годишният севернокорейски лидер ще следва стъпките на баща си Ким Чен Ир, който се срещна с новоизбрания Путин във Владивосток през 2002 година.

Далечният източен град рядко вижда големи международни събития, а някои местни жители са щастливи, че градът е в центъра на вниманието.

„Всяко посещение е добро, независимо дали е враг или приятел“, каза Данил, студент от Далекоизточния федерален университет във Владивосток, споменат от медиите като възможно място за срещата.

Той приветства преговорите, като каза, че „можете да вземате решения само чрез диалог и комуникация“.

Надежда, родом от града, заяви, че това ще бъде глобално събитие и „ще бъде стимул за развитие в нашия град“.

Властите тази седмица бяха заети с почистването на отпадъци в близост до железопътни линии, водещи до града, съобщиха руските медии.

„Потискащият поглед от прозореца на влака не дава положително впечатление на гостите на Владивосток, които пристигат с влак“, заяви служител от местния клон на „Руски железници“ пред агенция Интерфакс.

Надежда каза, че „въобще не се страхува от ядрената програма на Северна Корея“ и би искала да види страната.

Северна Корея заяви, че тази седмица е тествала ядрени оръжия, след като кръгът от преговори със САЩ завърши с неуспех.

Анна Маринина беше по-малко ентусиазирана от възможна срещата на върха и заяви, че ако Пхенян използва оръжията си, Владивосток ще бъде на огневата линия.

„Хората, които най-много се паникьосват от Северна Корея, са в безопасност от другата страна на океана“, каза тя. „Ако нещо се случи, то ще падне върху нас.“

Путин отдавна е казал, че е готов да се срещне с Ким и се готви да играе по-голяма роля в преговорите за ядреното оръжие със съюзника на Москва от времето на Студената война.

Последната среща между руските и севернокорейските държавни глави бе през 2011 г., когато бащата на Ким пътува с влак до Сибир, където се качи на лодка по езерото Байкал и проведе внимателно наблюдавани разговори с тогавашния президент Дмитрий Медведев.

Възможно е обаче да не се проведат нови преговори, тъй като Ким в последната минута се отказа да присъства на честванията в Москва през 2015 г. за 70-та годишнина от края на Втората световна война.

- реклама -