Горанов, еврозона, ERM ІІ

Владислав Горанов: За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус

За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание, след председателски съвет.

Бяхме поканени с управителя на БНБ, за да докладваме степента на напредък по включването на страната към ERM II, обясни той. По думите му, за пореден път парламентарните сили са потвърдили, че са „за“ влизането на ни в еврозоната.

Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро, предаде БТА.

Имаме подкрепа, единомислие, че трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 т.е действащият, подчерта Владислав Горанов.

Обсъждало се и как да бъдат записани по-големи гаранции, че сегашният курс няма да бъде променян с решение на други държави.

Предстои утре на бюджетна комисия да бъдe разгледано внесеното от председателя й Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, отнасящо се до фиксирането на българския лев към еврото.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм /ERM II/. Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.

- реклама -