Горанов извънредно положение

Владислав Горанов: Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение след 13 май.

Това съобщи министърът на финансите и вицепремиер Владислав Горанов след извънредно заседание на министерския съвет.

Горанов обяви, че започва възстановяване на икономическия и социален живот след постпандемична обстановка.

Ще запазим програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, съобщи Горанов. Предвидили сме действието на някои от тях да продължи 2 месеца след изтичане на извънредното положение на 13 май, каза още министърът.

Промените ще влязат с изменения в Закона за здравето.

С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и Закона за извънредното положение, поясни още Горанов.

От думите на Горанов стана ясно, че управляващите са се обединили около това, че трябва да се преминава към действия, свързани към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот.

Надявам се преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни партньори и партиите, които ни подкрепят да приемем този закон, който да даде перспектива за постепенно възстановяване на живота след пандемичната обстановка, добави още Горанов.

Горанов подчерта, че всички необходими мерки за регулация на обществено-икономическите отношения са приемливи за партньорите им в коалицията.

Всички мерки, свързани с преодоляване на икономическите последици, продължават да действат и след отпадането на извънредното положение, каза още министърът на финансите.

Мерките за КПП-тата и ще продължат да бъдат прерогатив на здравния министър и ще се променят със заповедите му, обясни още министърът.

- реклама -