Горанов

Владислав Горанов: Няма манипулации в системата на митниците

Няма данни за умишлени манипулации на митническата система и подобни твърдения от страна на опозицията са политически провокации. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите. Той е в парламента, за да бъде изслушан по скандала с информационната система на митниците.

С иронично обръщение към опозицията започна думите си финансовият министър Владислав Горанов. Той поздрави за находчивостта БСП, че са избрали да ударят по болната тема на превителството, по която то най-много работело – контрабандата.

Владислав Горанов обаче не отрече, че митническата система имала слабости, но увери, че по тях вече се работело и голяма част от тях вече били отстранени.

„Първо, твърдението, че от лятото на 2016 г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана, са неверни. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове, не се отрича. Но е факт, че всички констатации от 2016 г. са отстранени. Това, че системата работи и е в полза на българската митническа администрация, е безспорен факт. И питам дали е по-добър контролът и по-добър ли е бил контролът тогава, когато системата не е съществувала. Данни за подобни манипулации не са налични. И всички анонси в тази посока мога да ги окачествя като чисто политически провокации“, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Забележките към Държавната агенция „Национална сигурност“ били общо 9, отчете пред депутатите шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който обясни, че осем от тях вече напълно са поправени със софтуерни и организационни промени, а по деветата имало още работа. Тя е свързана с това, че в цялата система на „Митниците“ вече ще се влиза само с електронен подпис, а не с парола, колкото и голяма, дълга и сложна да бъде тя. За изслушване пред депутатите дойдоха и главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Националната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

- реклама -