Горанов, бизнес, мерки, работодатели, работници, освобождаване

Владислав Горанов: На засегнатите бизнеси ще бъде предложено да не уволняват хора

Ще предложим с Българската банка за развитие /ББР/ мерки за ликвидна подкрепа на бизнесите, които страдат от кризата.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Обсъждаме с представителите на работодателите няколко мерки, които не се панацея, но като бързи мерки в рамките на 1 месец могат да смекчат натиска върху бизнеса“, каза финансовият министър.

На бизнесите, които са реално засегнати, ще бъде предложено да не уволняват хора.

Вместо да бъдат освободени от работа, държавата през осигурителната система ще поеме този месец и ще плати 60% от възнаграждението.

Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два, предупреди Горанов.

 „Тази мярка не може да работи до безкрай, но да се надяваме, че социалните ограничения ще ни дадат възможност да избегнем пика на кризата и да можем да възстановим стопанския оборот“, заяви Горанов.

Освен това още в понеделник Българската банка за развитие ще обяви специална ликвидна подкрепа за бизнеси, които страдат от липса на достатъчно средства. А държавата е готова допълнително да подкрепи с пари тази линия на ББР, каза още Владислав Горанов. Европейската инвестиционна банка също ще обяви линии за подпомагане, които могат да се ползват от България.

„Ще предложим удължаване на срока за годишно финансово приключване. Предлагам този срок да бъде удължен до средата на годината, т.е. 30 юни“, каза още той.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Конкретни решения ще има още утре, обеща финансовият министър. Той отчете, че ще има бизнеси, които поради спецификата на кризата, ще увеличат своята работа. „Нека тези, които търсят бързи печалби, да не го правят, защото това се вижда. Държавата не толелира подобно поведение. То, освен, че е неморално, а и в някои аспекти е незаконно“, завърши Горанов.

„Развиват се много спекулации в различна посока искам да обърна внимание, че няма нито един град или населено място, което да е под карантина.

Слуховете, че ще използваме въоръжени сили, са неверни.

Всички мерки, които взимаме, са за намаляване на струпването на много хора. Това не означава ограничаване на предвижването на хората. Моля ви, не давайте пространство на подобни спекулативни, целящи вселяване на паника лъжи. Ако има нещо допълнително като ограничения, които трябва да бъдат наложени, то ние ще ги съобщим, а не някакви сайтове за фалшиви новини и хора с перверзно мислене“, апелира Владислав Горанов.

„Държавата е изхарчила няколко десетки милиона в последните седмици за покупка на дезинфектанти, медицинско оборудване и медицински защитни средства“, отговори министър Горанов колко средства е изхарчила до момента държавата в борбата с коронавируса. „Държавата има наличност в размер малко над 10 млрд.“, уточни той.

“ Мисля, че трябва да запазим поведението си в рамките на това, което изисква ситуацията – мерки за ликвидност на бизнеса, за преодоляване на шока от загуба на работа. Подобен тип крайни мерки, на третия ден от извънредно положение да не си плащаме тока, отиват в крайност. Не виждам причина един магазин за хранителни стоки или една аптека, нейният служител да не си плати тока, защото така предлагали колегите от БСП. Това е утопия“, коментира Владислав Горанов

От 24 часа във вторник въвеждаме ограничителни мерки за полетите от Италия и Испания.

Това съобщи транспортният министър Росен Желязков.

Даваме възможност на наши сънародници да се приберат в понеделник и вторник. Това е уведомление до авиокомпаниите. Ако някой не иска да бъде поставен под карантина, да не пътува. Има организация с „България еър“, да осигурим полети до Италия и Испания. Няма да оставим наши сънародници в чужбина, още повече, че трафикът с коли и лични превозни средства, става все по-труден.

„По отношение на сухопътния транспорт, България е коридор между Европа и Близкия Изток. Група от тежки превозни средства ще бъдат конвоирани. Целта е за определен период от време те да напуснат пределите на страната, говорим за транзитния трафик. В постоянен контакт сме с колегите от Хърватска, Словения и Сърбия. Оттам тръгва трафикът от Италия. В момента няма български камиони, които да са в Италия. Хърватите ескортират, чух се с вицепремиера на Сърбия, транзитът на този етап също е осигурен. Важното е да подсигурим доставките на стоки за България и свободното преминаване на трафика за Турция.

По отношение на вътрешния транспорт. Днес се обсъдиха мерките, които ще се вземат в БДЖ. На този етап не предвиждаме редуциране на влаковете. Така ще осигурим възможност на пътниците да пътуват в сред с по-голямо санитарно отстояние. По отношение на автобусния транспорт, тази седмица ще направим оценка от нуждите за редуциране на транспортната схема“, завърши министър Росен Желязков.

Икономическият министър Емил Караниколов благодари на всички, които през вчерашния ден са работили по магазините в разгара на паниката, която беше обхванала населението.

Той успокои, че храна и стоки от първа необходимост в България има в наличност, а вчера някои от щандовете са останали празни нарочно. Някои работодатели пък са изразили готовност да наемат на граждански договори работници от други фирми, които в момента не работят или работят в намален обем.

- реклама -