Горанов мерки бизнес

Владислав Горанов: Мярката за изплащане на 60% от възнаграждението е за три месеца

Държавата през фиска не може да замени реалната икономика.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов. Той се срещна с представители на синдикатите и работодателите.

„Мерките трябва да търсят баланс между това стопанският живот да продължи и същевременно най-засегнатите от първите удари на ограниченията, които налага епидемиологичната обстановка, да могат да получат достатъчно подкрепа, за да продължат да функционират. Тези мерки са с хоризонт до няколко месеца. Тънкият баланс между използването на резервите, за да можем максимално плавно да преминем през кризата, изисква много добър и постоянен диалог и здрав и хладен разум в представителите на отделните засегнати страни“, заяви Горанов.

„Вчера вечерта анонсирах мярката за подкрепа за запазване на заетост във фирмите, изпитващи директно и веднага ограниченията в своята дейност заради мерките на правителството за ограничаване на стопанската дейност. За подкрепата за съхраняване на заетост – ще предложим промени в кодекса, за да може юридически лица пред избор дали да освободят свои служители или да ги задържат още 3 месеца при себе си (анонсирам първоначално 3 месеца мярката), да могат да се възползват от подкрепата на държавата в размер на 60% от възнаграждението на служителите“.

„Това ще става с подаване на информация в службите за заетостта. Надяваме се тази мярка да помогне в следващите 3 месеца тези бизнеси, които имат временни затруднения и реална перспектива да съхранят тази заетост, да се възползват и да минем по-плавно този период“, изтъкна Горанов.

Горанов отново подчерта, че цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда – строителство, услуги, банкова дейност, и припомни, че основната цел на заповедта на министъра на здравеопазването е социалното ограничаване, струпването на хора на едно място.

Разговаряме с работодателите и бизнеса за отлагане на сроковете за годишното счетоводно приключване, декларациите за корпоративното подоходно облагане и други. Има срокове, които ще бъдат предоговорени за времето на кризата, каза Горанов.

Ще има телефона линия за неразплатени разходи на държавата. Някои казуси се дължат на конкретни поводи. На този етап не можем да приемем упрек за неразплатени сметки на държавата за ДДС и като възложител. На телефонната линия всеки бизнесмен, който има да си получава нещо, да го кажи и да се изследва дали има проблем. Това, което искам да апелирам, е да запазим здравия разум и да не смятаме, че държавата може да замени икономиката. Ще продължим внимателно да мислим мерките, за да можем достатъчно дълго а издържим на предизвикателствата, каза Горанов.

Много лесно се хвърлят едни идеи в публичното пространство да не се плащат сметките.

Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по повод искането на БСП за мораториум върху комуналните сметки.

Смятайте, че, ако това стане, след известно време ще ви излезе двойно. По-ефективно е да се поогне на компаниите да си уреждат сметките, отколкото да кажем: Не си плащате сметките. Не сме в ситуация, която можем да обещаваме щяло и нещяло, ние трябва да се съобразим, че, ако взимаш от бюджета на едни, то ще е за сметката на други, обяви Караниколов.

Моля ви, недейте с популизъм, заяви той. И допълни, че в момента има една тънка линия, която трябва да се спази. Икономиката в момента, за тези няколко дни….ако това продължи до 4 месеца, ние трябва да имаме буфери и да издържим, заяви Караниколов.

ББР няма да отпуска кредити, няма да дава на банки да отпускат средства, заяви още Владислав Горанов.

С увеличение на капитала с 500 млн лв ББР ще развие две направления за издаване на портфейлни гаранции за банките и отново участие в капитала на дружества, които имат желание за това, без намеса в управлението на тези дружества, което означава на практика безлихвено кредитиране с условието на обратно изкупуване, обясни Владислав Горанов една от идеите на правителството.

Той обеща също да се отвори телефонна линия, на която всички, които имат да получават средства от държавата и общините, но това се бави, да могат да представят своите казуси.

- реклама -