Горанов Божков коментар

Владислав Горанов: Готвим се за поемане на нов дълг от 1 милиард

Правителството планира да изтегли голям заем, с който да се гарантира оцеляване на икономиката на страната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на гостуването му в NOVA телевизия.

Запитан в какъв размер ще бъде новия дълг, Горанов отговори: „Милиард. Нали искате да харчите…“

По думите му все още се правят разчетите, но в началото на новата седмица, финансист номер 1 ще предложи актуализация на бюджета за 2020 година.

„Следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързан с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет. Разбирайте поемане на дълг за да имаме готовност когато пазарите дадат възможност за това нещо, ние да сме подготвени. Този милиард който ще добавим към Фонд „Безаработица“ за съхраняването на заетостта, също трябва да намери място в сметките на държавата“, обясни Владислав Горанов.

Ще има отсрочки за банковите заеми.

„БНБ, заедно европейския банков органи и търговските банки ще анонсират единна методология за отсрочване на плащанията по банкови кредити. Така, че банките да могат да прилагат максимална гъвкавост към своите клиенти, без това да им тежи на капиталовите изисквания“, посочи още финансовия министър.

източник: NOVA

- реклама -