Владислав Горанов: В Бюджет 2018 са заложени над 700 млн. повече за разходи за персонал

В следващия бюджет, който правителството ще предложи, има над 700 млн. лева повече разходи за персонал и то във всички сектори. Това каза на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов

Планирано е и увеличение на заплатите на полицаите, но дебатът за това все още върви. „Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат“, заяви той.

Бюджетът ще бъде внесен в парламента най-късно до две седмици. През следващата седмица ще се водят разговори с всеки от министрите поотделно, като ще им бъде представен бюджетът за догодина.

Увеличението на учителските заплати е факт и ще продължи и през следващата година, каза Горанов

Целта е с увеличението на заплатите на учителите най-добрите преподаватели, които могат да бъдат мотивирани от това повишение, да влязат в класните стаи, обясни министър Горанов.

„Благодарение на стабилността и устойчивостта, които сегашното управление дават, доходите растат с двуцифрени темпове. Обещали сме на Северна България магистрала „Хемус“ и до пролетта на 2018 година тя ще бъде завършена като проект до разклона Плевен – Ловеч“, посочи Горанов. „Всичко това безспорно дразни и притеснява нашите опоненти, които трябва да намерят смислени аргументи, с които да се противопоставят на безспорно успешните политики. Те са такива не защото ние ги оценяваме така, а защото обществото ги оценява през потреблението, което расте и доходите, които растат“, каза още Владислав Горанов.

Той каза, че следващият български бюджет ще бъде с по-малък дефицит от този, който беше планиран. В него залагаме всички тези политики, за които преди шест месеца претендирахме за изпълнителната власт, посочи финансовият министър.

Горанов каза, че другите теми са за социалната политика, за подобряване на работата на институциите и за премахването на излишната бюрократщина. Той отбеляза, че потреблението и доходите в реалния сектор растат и това се оценява от обществото.

Следващата година се очертава да бъде добра за българската икономика, каза финансовият министър

През втората половина на октомври ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество и проектът на бюджета за 2018 г. ще бъде обсъден със социалните партньори преди да бъде внесен в парламента.

- реклама -