Крим

Владимир Путин посети Крим (СНИМКИ, ВИДЕО)

Дни преди четвъртата годишнина от анексирането на Крим от Русия руският президент Владимир Путин приветства „възстановяването на историческата справедливост“ и определи събитието като пример за истинска демокрация, предаде Франс прес.

„Със своето решение вие възстановихте историческата справедливост, нарушена през съветската епоха“, заяви Путин в реч пред свои привърженици, събрали се в кримския град Севастопол за концерт в негова подкрепа.

По съветско време Крим е отнет административно от Русия и даден на Украйна, отбелязва АФП.

Руските президентски избори ще се състоят в неделя – деня, когато Русия ще отбележи четвъртата годишнина от анексирането на Крим, одобрено през март 2014 г. от преобладаващото рускоезично население на украинския полуостров на референдум, който международната общност не призна.

„С решението си вие показахте на целия свят какво е истинска, а не фалшива демокрация, дойдохте на референдума, взехте решението си и гласувахте за своето бъдеще и това на децата си“, отбеляза Путин.

Предстои да се направи още много за развитието на Крим и Севастопол, каза президентът, говорейки за пристанищния град където е базиран руският Черноморски флот.

Ние обаче ще го направим, ще направим абсолютно всичко, защото когато сме единни, сме голяма сила, способна да решава и най-трудните проблеми, увери Путин.

Осъдено от Киев и Запада, но приветствано от повечето руснаци, анексирането на Крим стана причина за налагане на Русия на тежки американски и европейски санкции.

Путин вече отхвърли всякакви изгледи за връщане на Кримския полуостров на Украйна. Той направи това във филм на телевизия „Русия 1“, излъчен в неделя от руските социални мрежи Вконтакте и Однокласники.

Източник: БТА

- реклама -