Владимир Путин
Снимка: ТАСС

Владимир Путин подписа промените в пенсионното законодателство

Президентът Владимир Путин подписа поправките в пенсионното законодателство, съобщи пресслужбата на руския държавен глава. С тях пенсионната възраст се увеличава с пет години. Промените бяха приети от Държавната Дума на 27 септември 2018 г. и одобрени от Съвета на федерацията на 3 октомври.

Пакетът от закони за промяна на пенсионната система предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране и наказателни санкции за неоправдано уволнение на лица в предпенсионна възраст. Пенсионната се увеличава от 60 на 65 години за мъжете и от 55 на 60 години за жените. Гражданите с увреждания, които са навършили съответно 70 и 65 години, ще имат право на социална пенсия за старост. Сега такава пенсия получават мъжете, които са навършили 65 години и жените, навършили 60 години.

При второто четене документът беше съществено изменен, за да отрази промените, направени от Путин. Първоначално руското правителство предложи възрастта за пенсиониране на жените да се повиши до 63 години. Трудовият стаж, който дава право на ранно пенсиониране, се намалява от първоначално предложения период с три години – за мъжете от предвидените 45 на 42 години, а за жените от 40 на 37 години. Друго изменение, прието от Държавната Дума, дава право на ранно пенсиониране за многодетни майки в зависимост от броя на децата им. Настоящите стандарти за получаване на пенсионна осигуровка също са запазени. Те ще бъдат изплащани на жените, когато достигнат 55-годишна възраст, а на мъжете – на 60. Предвидени са и мерки за допълнителна подкрепа за онези, които са работили в селското стопанство 30 или повече години.

- реклама -