Владо Николов, Владимир Николов

Владимир Николов е уличен в употреба на допинг

Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е уличен в употреба на допинг. Пробата е била от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това личи от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. За това съобщи вестник „Сега“.

Решението по жалбата на МОК срещу българския състезател е от октомври 2020 г., но се появи на сайта на CAS вчера. В България никога не е отваряна дума за такъв случай, макар в документа да се вижда, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация. Самият Николов е давал обяснения пред съда през 2020 година.

Първата проба на волейболиста е била отрицателна, но при повторното тестване с други методи е установено наличието на метилтестостеронов метаболит – забранено вещество от групата на анаболните стероиди.

Самият Владимир Николов е признал вината си. „Накратко – да, виновен съм. Присъствах на отварянето на Б пробата ми и веществото беше в урината ми“, е казал той.

В своите по-късни обяснения пред CAS той заявява, че никога не е употребявал умишлено допинг и няма представа как това вещество е попаднало в организма му.

След олимпиадата диагоналът се оттегли от състезателния волейбол. Той стана мениджър на националния отбор, когато негов селекционер беше италианецът Камило Плачи. През 2015 г. обаче Владо възобнови кариерата си, за да играе за България на Евро 2015. Тогава страната ни прие турнира.

Владимир Николов: Нямам обяснение

„Нямам обяснение. Почти не съм чувал за случай на отворена А-проба, която да е негативна и отворена Б-проба, която да е позитивна. Това е моят случай. Нямам никакво обяснение. Това е истината. Разбирам да се бях кандидатирал за кмет, но последно като проверих не съм. Или да се бях кандидатирал за някаква изборна позиция. Няма компроментиращ елемент. Най-вероятно това вещество няма да помогне на волейбола. Колко случая има въобще на допинг във волейбола? Ситуацията е много странна. Защото пробата, която се прави на Олимпиадата е негативна. И изведнъж 2020 година вече е позитивна. Аз не знам какво е това вещество. Не знам каква му е функцията, но го има в пробата. До 2020 г. не съм знаел, че имам нещо в кръвта. Не съм разочарован, объркан съм. Става нещо, за което не знаеш откъде ти идва. За мен не следва нищо. Единственото неприятно е, че нямам обяснение как и защо“, каза Николов пред БНР.

- реклама -