Владимир Москов временно поема ръководството на БСП, Нинова излиза в предизборна кампания

Официално петима кандидати са подали документи за избор на председател на БСП, срокът изтича на 6 август, обясни лидерът на партията Корнелия Нинова.

Нинова ще депозира своите документи днес, а освен нея в първия пряк избор на председател на левицата досега заявка за участие са направили Василева, Ирина Михайлова, Красимир Янков и Георги Тодоров. Има още два дни, в които бройката може да нарасне.

„Отчетно-изборната кампания е към своя край. От 300 конференции остават да се проведат само 8. Дотук има 52-ма души, номинирани за председател на партията. На 6 август изтича срокът, в който номинираните трябва да подадат документи дали се кандидатират или не. Днес аз подавам своите документи и се кандидатирам за пряк избор на председател. От 12 август, по нашите правила, излизам в предизборна кампания. За времето на кампанията предоставям правомощията си на заместник-председателят на партията Владимир Москов“, обясни Нинова, която припомни, че Москов е седем мандата кмет на Гоце Делчев и член на Комитета на регионите.

Нинова отправи призиви към другарите си, които са критикували нейната работа назад във времето, да „затворят страницата на публичното противопоставяне“.

„Призовавам т. нар. вътрешна опозиция, която има различно мнение, което уважавам, за пътя на БСП, за начина на правене на политика, за стила на работа, да решим този спор по единствения демократичен начин – прекия избор“, допълни още тя.

Лидерът на левицата коментира и евентуалното участие в прекия избор на председател на съпартиеца ѝ Кирил Добрев, за когото заяви, че „него разбира като алтернатива“.

Изборът ще се състои на 12 септември.

Корнелия Нинова обърна внимание и на условната присъда на бившия министър от редиците на БСП Румен Овчаров. „На първо четене прави впечатление двойният аршин в правораздаването. На г-н Овчаров му е прочетена присъда за нещо, което се е случило преди повече от 10-11 години и по конкретно за това, че като министър не е упражнил контрол върху едно от търговските дружества, което не е събрало наеми, които по-късно се оказва, че са събрани. И то без това да е задължение на министъра. В същото време днес никой не повдига въпроса за търсене на финансова отговорност на финансовия министър, че не е упражнил контрол над комисията по хазарта, заради което държавата е претърпяла щети от 700 млн. лева“, смята тя.

- реклама -