Владимир Каролев

Владимир Каролев за FN: Тръмп може да дойде в България, но едва в края на втория си мандат

Прогнозата на международните експерти, че основните теми на разговора между Борисов и Тръмп във Вашингтон ще са трансатлантическата сигурност и енергетиката се сбъднаха.

Тези два крайъгълни камъка намериха и своето достойно място в документите от срещата.

Какво да четем между редовете и какви сигнали бяха дадени по време на визитата на българския премиер в САЩ?

С тези въпроси се обърнахме към икономиста Владимир Каролев. Вижте експертния прочит на нещата.

– Вие следите отблизо политиката и поведението на американския президент. Имаше ли нещо, което Ви впечатли в срещата между Борисов и Тръмп?

– Нищо не ме изненада. Обикновено Тръмп прави изненади, когато има нещо необичайно. Тази среща е подготвяна отдавна. Премиерите на България през четири-пет години се срещат с президентите на САЩ. Обикновено това се случва на американска земя.

Темите отдавна са ясни. САЩ имат интерес към България предимно в областта на общата сигурност, в рамките на НАТО. Не случайно в съвместния пресрелийз от срещата и в стратегическата рамка близо половината текст е свързан с отбраната.

Втората основна тема също е ясна – това е енергийната сигурност. Смятам, че тук малко се преиграва с това, че е супер важно да си енергийно независим.

Може да си ако можеш да си произведеш собствена енергия на изгодни цени и разходи, ако ти е скъпо по-добре да си я внасяш. Но тази тема е важна, особено като се има предвид, че България е доста зависима от Русия по линия на газта и горивото за АЕЦ „Козлодуй“, а също и че руска компания е собственик на нефтената рафинерия.

Не случайно това е втората тема. Там се говори за едно и също нещо от няколко години.

Но има напредък на два от трите фронта. Първият фронт е подкрепата на САЩ и ЕС за свързаността на газовата мрежа с Турция, Гърция и Румъния. В тази област САЩ с шистовата технология станаха сериозни износители на конкурентни цени на втечнен газ, като най-близкият терминал до нас е Александруполис.

Третата тема е ядрената енергетика.

Там от години Westinghouse иска да се лицензира да доставя гориво за АЕЦ „Козлодуй“, но до сега не е направила необходимите действия за това. Тези усилия струват и много милиони долари, които трябва да се платят.

За мен много важно е, че в тези комюникета ясно се казва, че проектите в енергетиката трябва да са икономически смислени, а не да се правят, само защото трябва да се направят.

И че трябва да се либерализира българския пазар.

Това не знам колко му се харесва на Борисов, защото енергийния пазар у нас се държи от две държавни дружества. И България е една от малкото страни, в които газовата инфраструктура се държи от държавата. В повечето други страни под някаква форма е дадена възможност на частници да участват, въпреки, че навсякъде този процес се контролира от държавата, но има и частно участие.

И другата тема, разбира се, са визите, но там, който и да се среща с американски президент, докато не се изпълни законовото изискване за 4% нарушаване на визовия режим. Истината много българи продължават да отиват в САЩ с визи за временен престой и да не се връщат. И докато това се случва няма как да се случи отпадането на визите. Много в този смисъл направи Симеон Сакскобурготски, но и той не успя, защото това е невъзможно, докато този процент не падне до законовите изисквания.

– Възможна ли е хипотеза, при която се изгражда АЕЦ с руска техника и американска технология?

– В света има пет държави, които имат ядрена технология. Всяка централа се състои от няколко елемента. Единият от които е т.нар. „ядрен остров“ – т.е. там, където се случва опасната работа. И там ядрото ще си е руско. Това, което сме купили е значителна част за „ядрения остров“, но не всичко.

Извън него, голяма част от стойността на централата са генераторите. Т.е. „ядреният остров“ осигурява горивото и го вкарва в генераторите. Те могат да бъдат руски, френски, немски или други. В предишния опит за намиране на инвеститор за АЕЦ „Белене“ лично Хилъри Клинтън се намери, да прекъсне процеса. Тя за това и дойде в България. Тогава неядрената част щеше да бъде от френски и немски турбини и западноевропейска електроника.

Така че, дали General Electric, който е един от най-големите производители на турбини, както и американска електроника може да бъде включена в проекта.

Но тук въпросът е кой ще даде парите. До момента не е ясно откъде ще дойде финансирането.

– Тръмп каза, че е доста склонен да дойде в България. Смятате ли, че това наистина ще се случи?

– Напълно е възможно, но няма да е в следващите една-две години. Освен ако не купим 100 самолета наведнъж и тогава пак няма гаранция. Ако Тръмп дойде, това ще е в края на втория му мандат – тогава обикновено президентите на САЩ правят една регионална обиколка.

В геополитически мащаб България е малка държава и да очакваме толкова скоро да дойде Тръмп е нереалистично. Това може да се случи към края на втория му мандат. Трябва да се знае, че България е най-верният съюзник на САЩ на Балканите, така че не е странна готовността на Тръмп да посети страната. Ние не сме толкова голям партньор в търговско отношение като Гърция или Турция, които купуват много от Америка, но сме най-сигурният откакто имаме независима държава. И това се оценява от тях.

Интервюто взе Валентина Войкова

- реклама -