Владимир Каролев и Васил Гюров: Дебат за бъдещето на Банско (ВИДЕО)

Според кмета на Банско Георги Икономов решението на ВАС е удар по целия зимен туризъм в България, не само по Банско. Това заяви градоначалникът в телефонно обаждане в студиото на „Eвропа сутрин“ по тв Европа с водещ Диана Радева.

Според него на ход сега са парламентът и правителството със законодателни промени. Не е изключено обаче хората от региона да направят и протести на жълтите павета с искане за промени в Закона за горите, които да позволят създаване на по-добри условия за развитие на туризма, заяви кметът.

В студиото по темата дебатираха икономистът Владимир Каролев и Васил Гюров, екоактивист и музикант.

Каролев: „Съгласен съм с кмета, но не е необходимо да се ходи на жълтите павета. Това решение на ВАС противоречи на други съдебни решения. Но решение на съд не се обжалва. Трябва да се промени законът. Кметът говори само за зимен туризъм. Според мен планинският туризъм е целогодишен. Трябва да се направят съоръжения за пролет и лято. Трябва промяна в Закона за горите. Има клауза, която изисква, когато се прави инфраструктура в горите и то важи само за лифтови писти, да се промени предназначението на земята от горска в УПИ. Това е тотален абсурд“.

Васил Гюров: Защо трябва да се противопоставя развитието на зимния туризъм. Никой не е против зимния туризъм. Тези 20 еколози на жълтите павета пред МС, както казва г-н Каролев, аз също съм сред тях. Защо трябва да се броим. Тези, които обичат истински природата, са доста повече за радост. Аз съм спокоен не само за Пирин, но и за бъдещето на българската природа“.

Целият дебат можете да видите във видеото тук:

- реклама -