пенсия

Владимир Каролев за FN: Държавата трябва да се пребори с пандемията „инвалидни пенсии“

Държавата трябва да се пребори с пандемията „инвалидни пенсии“ и да използва тези средства за увеличение на останалите пенсии. Това каза за Flashnews икономистът Владимир Каролев. Според него доходите на възрастните могат да нараснат при ръст на икономиката.

В.-Каролев

Владимир Каролев е икономист и български политик. През 1986 година Каролев завършва Международни икономически отношения във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, а през 1993 година – магистратура по бизнес администрация в Университета на Албърта в Канада.  Бивш общински съветник от НДСВ в София. През 2011 година е кандидат-кмет за столицата. Анализатор по икономически въпроси, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания. Консултант на чуждестранни фирми за инвестиции в България.

FN: Г-н Каролев, 200 лева минимална пенсия реалистично ли е?

Ще затрудни бюджета. Но ако се направят преструктурирания в разходната част, където има възможности, това може да стане. То е реалистично. И доколкото разбирам, няма да има увеличение на всички пенсии, а само на минималната. Защото ако беше процентно увеличението на всички пенсии, това щеше да бъде доста по-сериозен разход за бюджета. Също намирам за много правилно и полезно да се върне от догодина Швейцарското правило. Защото няма как да растат пенсиите повече от ръста на икономиката и осигурителния доход. Всичко друго рано или късно води до сериозни проблеми.

FN: Как точно действа Швейцарското правило?

То е пенсиите да растат с 50% от ръста на БВП и 50% от ръста на осигурителните приходи.

FN: Увеличение само на минималните пенсии няма ли да бъде донякъде несправедливо за хората, които получават по-високи пенсии?

Има такава несправедливост. Защото тези, които досега са получавали 201 лева пенсия, няма да получат нищо. Но кой казва, че животът трябва да е справедлив. Ако се индексират всички пенсии, просто ще бъде много сериозен проблем за бюджета. Специално публичните плащания трябва да са в рамките на бюджетните възможности. Иначе се минава през дългова спирала, в най-лошия случай – разваляне на Валутния борд и инфлация като при Жан-Виденовото време. Което ще е лошо за всички. И най-вече за тези, които не работят, защото техните доходи няма да има как да се индексират.

FN: Къде могат да се търсят резерви за плащането на пенсиите?

Трябва държавата да се пребори с пандемията „инвалидни пенсии“. Защото преди години имаше 400 инвалидни пенсии, сега гонят 1 млн.

инвалид

А нито войни сме имали, нито някакви катастрофични земетресения. Така че очевидно там има проблем. И много пъти бяха хващани със скрити камери лекари, които бяха забравили Хипократовата клетва и инвалидизират хора, за да взимат те пари. А и самите лекари получават. Ако се намалят тези инвалидни пенсии, могат да се увеличат другите. Това е единственият сериозен резерв. Има и разни държавни структури, които много пари харчат, но там не виждам как ще стане. Например – БДЖ, НКЖИ – там има сериозни субсидии всяка година. Реалистично пенсиите ще растат, като има ръст на икономиката.

- реклама -