Вкусна закуска: Пухкава баница с готови кори и бакпулвер. За да стане една баница пухкава или, както още определят този процес – „да бухне“, е необходима съответната добавка, наричана още „набухвател“, „фермент“, „разрохквател“ и т. н. В домашната кухня това е популярният бакпулвер. А това е една баница, която е много пухкава благодарение именно на бакпулвера!
Необходими продукти:
готови кори – 600 г.
кисело мляко – 400 г.
сирене – 400 г.
яйца – 4 бр.
бакпулвер – 12 г.
олио – половин ч. ч.
сол – 1 ч. л.
За заливката:
краве масло – 85 г.
яйца – 2 бр.
прясно мляко – 1 ч. ч.
Начин на приготвяне:
Смесвате старателно в купа сиренето, 2 яйца, киселото мляко, бакпулвера, олио, сол – тази смес представлява плънката или пълнежа. Намазвате дълбока тепсия с олио.
Слагате най-отдолу 2 кори, върху тях плънка (преценете количеството, за да има достатъчно и за следващите, по-горните, слоеве!), следват още 2 кори, нова плънка – продължавате все така до момента, когато корите свършат (двете последни трябва да увенчаят всичко, бидейки най-отгоре).
Разтопявате кравето масло. Нарязвате баницата на ромбове, наливате стопеното масло в разрезите. Разбивате прясното мляко с 2 яйца, с получената смес поливате отгоре. Печете на температура от 200 градуса; баницата трябва да има червеникаво-златист цвят.
Но бакпулверът, освен в баници, се използва в най-различни сладкиши. Целта си остава все същата – въпросните вкусотии да станат пухкави и набухнали, пише actualno.com.