Вкусна закуска: Чуден тутманик със сирене. Лесно и вкусно предложение за неделена закуска, с която да зарадвате цялото семейство. Не само в почивните дни, но и ч чудните сутрини. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 500 мл прясно мляко
- 400 г сирене
- 250 г краве масло
- 100 мл олио
- 42 г (1 кубче) мая
- 1 с. л. захар
- щипка сол
Начин на приготвяне:
Маята със захарта и малко мляко се разтваря – млякото трябва да е леко затоплено, но не много горещо.
В брашното се прави кладенче, прибавят се разбитите яйца, солта, разтворената мая, останалото мляко и се замесва меко тесто, пише recepti.rozali.com.
Накрая на месено се добавя олио около 50-80 г и се продължава да се меси, докато тестото го поеме.
Омесеното тесто се покрива и се оставя да втасва на топло място за 1 час.
Втасалото тесто се накъсва на топчици, които се разпъват и се намазват с масло и се поръсва с натрошено сирене.
Всяко топче се навива на руло, издърпва се и се навива на охлюв.
Така оформените парчета тесто се поставят в намаслена тава на разстояние едно от друго.
Тавата се покрива и се оставя на топло място за второ втасване за около 40 минути.
Фурната се загрява на 180 С.
Тутманикът се пече до готовност.