Вкусна питка за Бъдни вечер, която се приготвя за 20 минути

Бъдни вечер е сред най-светлите, топли и семейни празници. На трапезата задължително се поднася постна пита, приготвена от стопанката на дома.

Ако не сте майстор в направата на тестени изделия, тази рецепта много ще ви улесни. Имайте предвид, че питката се приготвя за нула време, а резултатът накрая е неповторим.

Ето и какви продукти трябва да имате пред себе си:

• бяло брашно- 400 г;

• газирана вода – 250 мл;

• оцет – 1 ч.л.;

• сол – 1 равна ч.л.;

• захар – 2 равни ч.л.;

• олио – 2 с.л.;

• бакпулвер – 1/2 ч.л. Начин на приготвяне:

Тази питка се приготвя наистина лесно и бързо.

В купа се смесват солта, захарта и брашното. В средата на брашното се оформя кладенче, а в средата му се излива газирана вода и олио. В отделна чашка се слага оцет и се добавя содата за хляб. Разбърква се, докато не шупне.

Оцетът и содата се смесват с бакпулвера и след това се добавят към брашното. Омесете тесто,което на финала е лепкаво. Оформете го на питка и го сложете в средно голяма тава. Тавичката покрийте с хартия за печене, за да не залепва питката. Може да приготвите и декорация, ако разполагате с повече време и имате желание.

Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 – 180 градуса. Около 30 – 35 минути са й нужни, за да хване приятна златиста коричка. Когато я извадите от фурната, може да я намажете с растително масло и да я завиете с кърпа. Светли празнични дни!

 

 

- реклама -