Царски имоти

ВКС спря дело за „Царските имоти“

За първи път Върховният касационен съд спря делото за „Царска Бистрица“, едно от делата по т.н. Царски имоти. Върховните съдии са сезирали Конституционния съд. Те искат тълкуване за това какви са правното действие и последици от решението му от 1998 г., с което отмени закона за отнемане на имотите на бившите царе, пише lex.bg.

Сега Конституционният съд трябва да отговори на въпроса на какво основание преди години е върнал имотите на Симеон Сакскобурготски с отмяна на еднократен закон.

Това решение може да повлияе на всички други съдебни решения за собствеността на имотите на Сакскобурготски. Все още нерешено например, е делото за двореца Врана, което едва след месец ще бъде гледано от Апелативния съд.

Делото за „Цapcĸa Биcтpицa“ бeше peшeно нa пъpвa инcтaнция oт Coфийcĸия oĸpъжeн cъд в пoлзa нa дъpжaвaтa пpeз 2014 г.. Три години по-късно и Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд пpизнa двopeцa зa дъpжaвeн.

Досега и по останали искове срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, върховните съдии се произнасяха, че са държавна собственост. Първо през ВКС през 2012 г. мина дeлoтo „Kpичим“, а после и „Capъгьoл“, и „Cитняĸoвo“.

- реклама -