Лютви Местан

ВКС заседава за регистрацията на ДОСТ

ВКС ще разгледа в открито заседание делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ в регистъра на политическите партии.

Случаят стигна до ВКС, след като съдия Лилия Илиева от Софийския градски съд отказа разрешение за регистрацията на партията на Лютви Местан. Основният мотив беше, че формацията е етническа, а думата ДОСТ – приятел на турски – е чужда.

От ДОСТ определиха отказа на съда като брутален акт и дискриминация.

На 18.07.2016 г. във Върховния касационен съд в присъствието на журналисти бе разпределено търговско дело № 1577/2016 г.. То беше образувано по жалба на Лютви Местан  срещу решението на Софийския градски съд, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на новоучредената политическа партия ДОСТ.

Системата за случайно разпределение определи за докладчик по делото съдия Светла Чорбаджиева от Второ търговско отделение – командирована във ВКС от Софийския апелативен съд. Тя бе избрана от системата сред 14 съдии от Търговската колегия, които не са в платен годишен отпуск.

Съдия Светла Чорбаджиева заседава в постоянен тричленен състав с председател съдия Ваня Алексиева и съдия Николай Марков. Съдия Марков е в отпуск. Поради това чрез системата за случайно разпределение бе определен за трети член на съдебния състав съдия Евгений Стайков.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 25.07.2016 г. от 10.30 ч. в зала № 16.

Окончателното решение на съда трябва да излезе в началото на август.

- реклама -