Иванчева Петрова мярка домашен арест апелативен спецсъд

ВКС проверява Апелативния спецсъд заради мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е наредил да се извърши проверка на дейността на Апелативния специализиран съд по въззивни наказателни частни дела, свързани с исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова , съобщиха от пресцентъра на съда.

При проверката трябва да бъдат установени броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица, администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави и сроковете за произнасяне.

В заповедта е посочено, че проверката се възлага на комисия с председател Галина Захарова, която е заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия. В комисията са включени още председателят на Първо наказателно отделение Капка Костова и Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката трябва да бъде извършена до 5 декември, а докладът за резултатите трябва да бъде представен в срок до 10 декември т.г.

Припомняме, че на 11 ноември Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път спря изпълнението на определението на Специализирания наказателен съд от същия ден, с което съдът реши да измени мярката на Иванчева и Петрова и да ги пусне под домашен арест. Специализираната прокуратура протестира незабавно определението, а Апелативният спецсъд обяви решението си само няколко часа по-късно.

- реклама -