ВКС

ВКС поиска да се отмени прехвърлянето на делата за корупция към спецсъдилища

Върховният касационен съд поиска от Конституционния съд да отмени като противоконституционно прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд.

Върховните съдии приемат, че това е в противоречие с конституционните норми, прогласяващи Република България за правова държава.

„Извънредни съдилища не са допустими в правовите държави, каквато по Конституция е Република България, защото те се създават за обслужването на определени политически цели в разрез с разбирането за независим съд, който по дефиниция не може да обслужва такива цели“ – се подчертава в искането.

Съдиите от Наказателната колегия на ВКС виждат отклонение от общоустановените правила за общите съдилища и в друга законодателна промяна, според която спецсъдии, прокурори, следователи и съдебни служители имат право на до шест заплати повече от тези на редовите магистрати. Те възразяват срещу това – чрез финансова мотивация, да се узаконява двоен стандарт сред магистратите.

В Конституционния съд е образувано дело под номер 10. Негов съдия докладчик ще е Таня Райковска, бивш върховен съдия.

- реклама -