Чората

ВКС отказа да пусне петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

Върховният касационен съд отказа да пусне на свобода петимата полицаи осъдени по делото „Чората“, предаде БНТ. В съдебната зала днес защитата за пореден път поиска изпълнението на наказанието да бъде спряно.

Униформените са осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров – Чората през 2005 г. по време на акция „Респект“

Днес в съдебната зала осъдените полицаи заявиха, че не са убийци и няма за какво да бъдат наказвани.

„14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук“, заяви бившият антимафиот Мирослав Писов, който заедно със своите четирима колеги поиска делото за смъртта на Чората да бъде възобновено.

Бившите полицаи са в затвора в Бобов дол от средата на април тази година. Тогава ВКС ги осъди на по 7 години затвор за смъртта на Чората. Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция „Респект“. Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение обаче Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт.

„Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания“, посочи адвокатката на Писов Надежда Ковачева.

Борис Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал.

14 години не мога да разбера къде съм сгрешил“ каза осъденият Янко Граховски. Моля делото да бъде възобновено и да получа отговор виновен ли съм“, обърна се той към магистратите.

ВКС ще реши след месец дали делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората да бъде възобновено.

- реклама -