ВКС гледа делото за убийството на Ангел Димитров – Чората

Днес от 10.30 ч. ВКС ще гледа наказателното дело срещу Мирослав П., Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за убийството на Ангел Димитров, известен като Чората.

Делото е образувано след решение на петчленен състав на Върховния касационен съд, с което по реда на възобновяването е отменено постановеното решение от 2018 г. на ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на касационната инстанция, съобщиха от съда.

С първоинстанционната присъда от 2008 г. на Софийския военен съд подсъдимите са признати за виновни в извършването на престъпление – убийство, извършено от лица от състава на полицията и с особена жестокост, като са им наложени наказания: на Мирослав П. – 18 години „лишаване от свобода“, а на Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. за всеки поотделно – 16 години „лишаване от свобода“.

С въззивното решение от 2016 г. на Военно-апелативния съд подсъдимите са признати за виновни в това, че като извършители и лица от състава на полицията при изпълнение на службата си, самостоятелно са причинили смърт по непредпазливост на Ангел Димитров, като за всеки един от тях поотделно наказателното преследване е прекратено поради изтекла абсолютна давност.

С решението подсъдимите са признати за невиновни и оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение. Със същия въззивен съдебен акт първоинстанционната присъда е изменена в гражданско-осъдителната ú част и е потвърдена в останалата ú част.

При третото поред касационно разглеждане с решението по наказателно дело от 2018 г. на ВКС изцяло е отменено решението от 2016 г. на Военно-апелативния съд. Със съдебния акт на върховните съдии е изменена първоинстанционната присъда на Софийския военен съд, като подсъдимите са оправдани по квалифицирания признак убийството да е извършено с особена жестокост. Намалени са наложените спрямо подсъдимите наказания – от 18 години на 7 години „лишаване от свобода“ за Мирослав П. и от 16 години на 7 години „лишаване от свобода“ за Георги К., Иво И., Борис М. и Янко Г. Присъдата е потвърдена в останалата част.

- реклама -