Включват спрей за нос в борбата с COVID-19

Нова разработка на спрей за нос трябва да помогне срещу заразяване с коронавирус, пише „Франкфуртер рундшау”. Вече са публикувани първите резултати от изследванията. Спреят за нос е предпочитано средство срещу грип, но дали може да помогне и срещу коронавирус?

Съдейки по резултатите на учените от университета в Сан Франциско, отговорът е „да”. Те са разработили медикамент, който предпазва от заразяване за период от 24 часа, а резултатите от проучването са публикувани в платформата „bioRxiv”.

Новият препарат получи наименованието „AeroNabs“ (съставно от „аерозол” и „мъгла”). Мъглата съдържа молекули, които предпазват от коронавирус, и ако се вдишат, те ще навлязат дълбоко в белите дробове. Там те могат да спрат вируса, преди да е проникнал в клетките на организма и по този начин да се осигури 24-часова защита срещу него.

коронавирус
сн. БГНЕС

Както е известно, вирусът влиза предимно през носа в тялото, където вече атакува човешките клетки. Тогава той прониква по-дълбоко в белите дробове, където разгръща цялата си разрушителна сила. Тъй като назалният спрей се вдишва като аерозол, той също може да проникне дълбоко в белите дробове и да осигури там защита от коронавируса.

По този начин „AeroNabs“ може да запълни празнината, докато бъде разработена ваксина. Освен това производството на спрея е лесно и изгодно и може да започне след няколко месеца.

- реклама -