nsp.gov

Вкаменената гора на 250 млн. години, в която всички дървета са се превърнали в камъни

Вкаменената гора е може би най-необикновения Националният парк в света. Там се намира една от най-големите концентрации на вкаменени дървета в света.

Намира се в североизточната част на Аризона, САЩ.

nsp.gov

Колкото и да не ни се вярва, преди милиони години по тези места е имало буйна растителност, гори, езера и реки. Процесът на формирането на вкаменените дървета започнал в периода Триаса, когато преди 250 млн. години изчезват много животински и растителни видове.

Как дървото става вкаменелост?

Процесът се нарича петрификация и протича под земята, когато дървото е затрупано от седименти, които го предпазват от разлагащото влияние на кислорода.

При наводненията по време на Триаса много от дърветата в тази част на Аризона се оказали под вода и са заровени в тинята. Започва процес на разлагане като различни седименти и минерали се отлагат и заместват органичните клетки на дървото.

Вкамененото дърво е вид фосил, при който органичните материали, съставящи дървесината, са заменени с минерали, най-често силикати, като е запазена първоначалната структура на дървесния материал. Богати на минерали води, протичащи през седимента, отлагат минерали в клетките на растението и на мястото на лигнина и целулозата се образуват минерални структури.

Така с течение на времето и с добавянето на различни минерали дънерите на дърветата се превръщат в дъга от цветове, които са поразително красиви.

nsp.gov

Въпреки знаците, предупрежденията и проверките, около 12-13 тона вкаменени дървета изчезват всяка година от парка в Аризона.

В парка могат да се видят и много петроглифи, фосили на 225 милиона години и развалини, останали от индианските племена, живели в района.

- реклама -