Министри, имена, списък, ПП, коалиция
сн. БГНЕС

Вижте какво пише в коалиционното споразумение и имената на спряганите за министри

Появи се списък със спряганите за министри в кабинета на ПП, БСП, ИТН и ДБ.

До момента е ясно, че Кирил Петков ще бъде предложен за премиер, както и че в бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери, съобщава Нова телевизия.

Ето списък на останалите спрягани за новото правителство имена:

Министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков

Министър на образованието – Николай Денков

Министър на здравеопазването – Асена Сербезова

Министър за растежа и иновациите – Даниел Лорер

Вицепремиер, административна реформа – Калина Константинова

Вицепремиер, министър на държавните предприятия – Корнелия Нинова

Вицепремиер, министър на екологията – Борислав Сандов

Министър на отбраната – Стефан Янев

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова

Министър на външните работи – Димитър Гърдев

Министър на транспорта – Николай Събев

Министър на региноалното развитие – Гроздан Караджов

Министър на културата – Тодор Меркарски

Министър на младежта и спорта – Радостин Василев

Министър на енергетиката – Александър Николов

В. „24 часа“ пък разполага с копие на коалиционното споразумение, изготвени късно снощи. Според него „Има такъв народ“ няма да има вицепремиер в бъдещото правителство. А всички висши назначения в държавната администрация ще минават на одобрение от Министерския съвет, независимо кой министър ги назначава.

Така на практика освен премиерски и два вицепремиерски поста, „Продължаваме промяната“ получава и министерствата на финансите, на образованието и науката, на здравеопазването, на на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на растеж и иновациите и на културата.

БСП ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Взема и министерствата на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

С 4 министерства ще е и „Има такъв народ“ – енергетиката, външните работи, регионалното развитие и благоустройството и спорт.

„Демократична България“ ще е с 3 министерства – на правосъдието, на електронното управление и на околната среда и водите, като последният ще е и вицепремиер.

Всички номинации за министри ще бъдат обсъдени с мандатоносителя, а именно „Продължаваме промяната“, но политическата отговорност за тяхното назначаване се носи от съответната партия, която ги е предложила.

Зам.-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, като изискването, което е разписано към тях в споразумението е да са с безупречна репутация и доказана компетентност в областта си. Министрите ще определят сами състава на политическите си кабинети, но от „Продължаваме промяната“ имат право да предложат към всеки от тях да бъде назначен по един съветник.

Областните и зам.-областните управители се назначават по предложения на 4-те партии в съотношение, което отразява, доколкото е възможно, съотношението между парламентарното представителство на партньорите.

Независимо от органа, който назначава, на предварително одобрение от Министерския съвет ще подлежат всички кандидати за шефове на държавни агенции, членове на държавните комисии, изпълнителни директори на изпълнителни агенции, ръководители на държавни институции, създадени със закон или с постановление на МС, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт, прокуристи в публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия, временно изпълняващи длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП.

Правителството ще одобрява и членовете на конкурсните комисии, както и книжата, по които ще се извършват назначенията.

Броят на членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия по ЗПП ще бъде сведен до законовия минимум, доколкото това е възможно.

Ще бъдат създадени постоянно действащи 18 експертни съвета по темите, по които се водиха и преговорите досега. Всяка партия ще има по трима представители в тях, които ще се сменят в зависимост от темите, а съветите ще се събират най-малко веднъж месечно. Те ще координират взаимодействието в коалицията по политиките. Когато за дадено решение или мярка не може да бъде постигнато съгласие на ниво експертен съвет, въпросът се отнася на вниманието на законните представители на четирите партии за решаване на политическо ниво чрез преговори и консултации.

Законодателната програма на бъдещата коалиция ще е детайлно разписана по срокове, както вече обясниха от „Продължаваме промяната“. В споразумението се разписва, че коалиционните партньори ще координират законодателната си дейност и ще внасят съвместни законодателни проекти в Народното събрание.

Законодателни предложения до Министерски съвет също подлежат на предварителна координация и съгласуване между четирите партии. Всяка законодателна инициатива задължително се обсъжда предварително в рамките на ресорния експертен съвет и следва да отговаря във възможно най-голяма степен на политиките и принципите, договорени в споразумението, пише в документа.

Коалиционните партньори и техните парламентарни групи се съгласяват да подкрепят в пленарна зала законопроектите, които са необходими за изпълнение на политиките по споразумението.

Шефските места в парламентарните комисии ще бъдат разпределени в същото съотношение, но ще се гледа да не съвпадат с ресорните министерства по партии.

Всяка седмица ще има заседания на ръководствата на 4-те парламентарни групи.

- реклама -