Визите за Канада ЕС споразумение свободна търговия

Визите за Канада падат от 1 декември 2017 г. за всички българи-ВИДЕО

Визите за Канада за всички български граждани ще паднат до 1 декември 2017 година. Страната ни е получила писмени уверения за това, които са входирани в Европейския съвет.

Новината съобщи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

След като България получи поисканите неотменими гаранции за падане на визите, страната ни ще подкрепи подписването на търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Същото ще направи и Румъния, добави Борисов.

„Цяла нощ работихме и Еврокомисията, и ние. С румънския президент получихме надеждни писмени потвърждения и това бе вкарано в протокола на Съвета, че от 1 декември 2017 г. за всички български граждани визовия режим за Канада отпада. При това положение с румънския президент решихме да подкрепим споразумението с Канада, както всички останали страни от ЕС“.

Румъния спря блокирането на СЕТА след споразумение с Канада за отказ от визи

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че правителството няма вече да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като Букурещ и Отава постигнаха споразумение за отпадане на визите за румънци.

Съдбата на споразумението обаче остава неясна след като днес Валония отново отказа да подпише СЕТА. Споразумението трябва да бъде подписано на 27 октомври.

На въпрос какво ще стане, ако Валония окончателно откаже да приеме СЕТА, Борисов отговори:

„Това ще бъде прецедент и ще бъде опасно в Европа. Както стана за Шенген, една държава спря България и Румъния, сега други спират еди какво си. Това ще стане мода и ще стане много опасно за ЕС“.

- реклама -