Вижте защо уволинха тази манекенка

Компанията L’Oreal разтрогна договора си с цветнокожата транссексуална манекенка Монро Бъргдорф за расистки изказвания по адреси на бели, съобщиха представители на световноизвестната марка в Туитър.

„L’Oreal подкрепя многообразието. Коментарите на Бъргдорф не отговарят на ценностите на компанията и взехме решение да прекратим сътрудничеството си с нея”, се казва в съобщението.

Бъргдорф реагира на съобщението във Фейсбук и посочи, че компанията изисква от манекенките, участващи в промокампания, посветена на многообразието в обществото, „само да седят и да се усмихват” и да мълчат за това, че първопричината за недостига на многообразие всъщност е расизмът. В заключение Бъргдорф призова за бойкот на L’Oreal.

По-рано британски медии съобщиха, че Бъргдорф си е позволила расистки изказвания по адрес на бели във Фейсбук.

Тя написа пост, в който казва, че голяма част от бялото население на планетата не осъзнава или не признава, че съществуването на бялата раса се гради върху смъртта на хора с друг цвят на кожата и е пропито от расизъм”.

По-късно моделът премахна съобщението, а на страницата й се появи нов пост, в който тя пише, че журналистите са извадили изказването й от контекста.

Бъргдорф заяви, че не обвинява никого лично, но всички бели като общност са виновни за създалата се ситуация, защото системата насърчава дискриминацията от векове.

- реклама -