Малайзия

Вижте ултра луксозната церемония по встъпването в длъжност на новия крал на Малайзия

Султанът на щата Паханг Тенгку Абдула встъпи в длъжност като нов върховен владетел  на Малайзия.

59-годишният Тенгку Абдула едва наскоро стана щатен султан, като досега в течение на две години изпълняваше само временно задълженията като владетел на Паханг поради влошеното здраве на баща си.

Той бе избран след тайното гласуване на Съвета на владетелите, което включва наследствените султани на девет от 13-те щата, което се проведе в двореца Истана Негара, официалната кралска резиденция в Куала Лумпур.

До избора се стигна, след като предишния крал Мухамад Пети обяви, че се оттегля от трона предсрочно в началото на януари

Официална причина за това не бе оповестена.

49-годишният Мухамад се възкачи на трона през 2016-та, а според скорошни слухове, той тайно е сключил брак с 25-годишната „Мис Москва“ Оксана Воеводина. Това обаче не бе потвърдено от малайзийския дворец, предаде ТАСС.

Това е първи случай, в който управляващ монарх напуска трона преди изтичането на 5-годишния му мандат.

От 1963 г. Малайзия е конституционна монархия. Държавен глава е върховният глава на федерацията. Той се избира на ротационен принцип чрез тайно гласуване от Съвета на султаните измежду султаните на деветте щата за срок от 5 години без право на втори мандат. Държавният глава е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

- реклама -