Вижте сребърните бижута, носени от всички култури в продължение на стотици години

Среброто е привличало вниманието на хората векове наред. Можете да откриете свидетелства за сребърни бижута по времето още на Древен Египет. Всъщност почти е нямало цивилизация, която да не използва познатият блясък и цвят на среброто, за една или друга цел. От блестящите камъни на Древен Египет до сложните модели на индианските племена – сребърните бижута са вечен символ на красота и стил.

Използвани от много култури в историята, те често се свързват и с власт и статус. Например фараоните в Древен Египет са носили накитите като символ на престиж. За обикновен човек е било немислимо да притежава такова бижу. Като оставим настрани историческото значение, определено среброто показва комбинация от свойства, които си заслужават да бъдат оценени.

На база на това, дори и днес, то е на челно място при благородните метали, от които се изработват бижутата в цял свят. Не само външния му вид привлича внимание и е атрактивен, ами и цената му. Като добавим и поверията, които гласят, че среброто прочиства енергията и пази от зли очи, то няма как в живота на всеки от нас, да няма поне едно сребърно бижу. Напълно възможно е дори да имате повече от едно. Не са малко дамите и господата, които притежават разнообразие от красиви бижута, подходящи за всеки един техен тоалет. В Somaha също има огромен избор от различни видове сребърни бижута, които могат да се носят при различен повод. Изобщо, ако търсите да допълните колекцията си от сребро с пръстен, гривна, колие или друго бижу, то никак няма да ви е трудно да намерите точното за вас.

Сребърни бижута в древната история – пътешествие около света

Сребърните бижута имат дълга и богата история, която обхваща различни континенти и народи. Използването на сребро датира от древните цивилизации, където се е смятало, че среброто има защитни и лечебни свойства за тялото и душата. Както споменахме по-горе, носейки сребро или злато, даденият човек е показвал статус. Също така обаче благородните метали са били използвани и за религиозни цели. В Европа през периода на Ренесанса, дизайнът на накитите се променя и вече, освен златото и среброто включва и някой друг скъпоценен камък. Най-богатите разбира се са можели да си позволят и повече от един.

Ако обърнем поглед на изток, ще забележим, че там среброто означава нещо съвсем различно – и в миналото и сега. В Азия сребърните бижута са били важна част от традиционното облекло. В Индия жените носят сребро специално като знак, че са женени. В Китай пък голямо значение се отдава на защитните сили на метала и се счита, че който носи сребро отблъсква очите на недоброжелателите, както и злите духове. От малки децата се учат да носят продукти от сребро, ако искат да бъдат щастливи и да имат работа.

Всяка страна и всеки народ има неговите си особености, когато стане въпрос за накити и скъпоценни камъни. Поверията, начините за изработка и навиците за носене са безброй. Например начина, по който са се изработвали сребърните висулки в Северна и Южна Америка е изключително интересен. Те са използвали техниката щамповане и репусе, при която, за да се получи дадена форма, тя се е изчуквала от обратната страна на бижуто. Така то изглежда със съвсем нисък релеф.

И днес сребърните бижута остават популярен избор за хора на всяка възраст. Съвременните дизайни отразяват разнообразните културни влияния на глобализирания свят и ние сме щастливи да имаме шанса да носим накити толкова разнообразни, колкото са народите по света.

Богатата история на среброто в древните цивилизации

Древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим са едни от първите, които включват сребро в дизайна на своите накити. Гърците са вярвали, че среброто притежава защитни сили и води яснота след себе си, докато римляните пък са го използвали за създаване на сложни дизайни на животни и митологични фигури по накитите и посудата си. До днес са се запазили в добро състояние различни съдове, изобразяващи елементи от културите на тези древни народи. Някои от съдовете са били използвани за пренос на вода, докато други са се вадили само по време на специални случаи и големи тържества.

В Северна и Южна Америка среброто също е било широко използвано. Местните племена наблягали на него, заради естетическата му стойност и заради ролята му в религиозните церемонии. Племената навахо и хопи от югозападната част на САЩ са особено известни със сложните си сребърни произведения, които често включвали система от сложни символи и акценти. Дори и днес тези дизайни продължават да вдъхновяват съвременните бижутери, които искат да включат традиционни техники в продуктите си. Като цяло богатото минало на този метал се смята, че се е превърнало именно в основната предпоставка за популярността му днес.

Традиции в носенето на сребърните бижута в различните азиатски култури

Сребърните бижута са неразделна част от азиатската култура. В Индия сребърните бижута имат значително религиозно значение и често се носят по време на важни церемонии и фестивали. Сложните дизайни са вдъхновени от различни елементи – растения, животни, богове, богини и т.н. Интересен е фактът, че всеки елемент носи определена символика. Например мотивът на пауна представлява царственост и божественост, а лотосът символизира просто чистота и духовност.

По подобен начин в Югоизточна Азия сребърните накити обикновено се свързват с племенните общности. Хълмистите племена в Тайланд, Лаос и Мианмар са известни с моделите, отразяващи начина им на живот и вярванията им. Те служат като начин за идентифициране на племето. Мотивите изобразяват връзката им с природата и животните, които са важни за техния начин на живот и религия. Не всеки метал може да позволи да бъде толкова прецизно обработен, че да успее да запази красотата на дребните детайли, които притежава едно животинско изображение. За щастие среброто бързо е станало любимо на майсторите златари и днес можем да се насладим на пищно изработени фини детайли. Значението на тези накити надхвърля външния им вид и това ги прави нещо повече от аксесоари.

Традиции в носенето на сребърните бижута в европейските страни

В някои европейски страни традицията да се носи сребро датира от векове. Сигурно дори и вие в момента носите поне едно бижу, изработено от сребро. В Испания и Португалия жените често слагат богато украсени накити по време на специалните им поводи, като сватби или религиозни празненства. Тези бижута обикновено са част от семейната колекция, предават се от поколение на поколение и се смятат за ценна реликва. В някои региони на Испания се вярва също, че среброто има лечебни свойства и може да отблъсне злите духове и за всеки случай трябва да се носи ежедневно.

В скандинавските страни пък среброто отдавна е популярен материал за създаване на традиционни накити. Например саамите от Северна Скандинавия са известни със сложните си сребърни изделия, които често се използват в гривни и колиета. Те включват символични мотиви, вдъхновени от природата, като северни елени или дори северното сияние. В други части на Скандинавия, бижутата често се слагат като допълнение към традиционните костюми по време на празнични събития или културни церемонии. Дори и днес тези традиции продължават да бъдат важна част от европейския бит и минало.

Модерни тенденции при сребърните бижута и как да ги включим успешно към колекцията си от аксесоари

Модерните трендове при сребърните бижута продължават да се развиват под влиянието на новите тенденции в модата и дизайна. Съвременните накити са доста разнообразни – от универсални и минималистични до смели и ексцентрични.

Днес сребърните накити се комбинират смело със златни такива и в бяло и жълто злато. Можем да обобщим, че за всеки вкус има по нещо подходящо включително и за вашия. Ако искате да включите сребро в гардероба си, съвсем лесно можете да го съчетаете с контрастни цветове и текстури като например сребърна гривна с черно кожено яке или изразително сребърно колие с нежна копринена блуза. Смесването на различни стилове и метали е популярна тенденция, така че не се страхувайте да експериментирате с различни комбинации.

Друг начин да включите сребърните бижута в гардероба си е да изберете елементи, които отразяват личния ви стил. Използвайте същия тренд, който носите и при дрехите ви. Задачата на бижутата винаги е била да допълват облеклото, независимо дали са пръстени, обеци или по-голяма гривна.

Ролята на сребърните бижута в модата през вековете – от ежедневното носене до специалните поводи

Сребърните бижута са играли важна роля в модата през вековете. Нека си спомним за всички световни дизайнери, които са ги включвали в ревютата си. При различните народи и периоди сребърните бижута са били носени като символ на власт, статус и красота. В древността са украсявали богатите и владетелите, а днес са носени от всички. Знак са за престиж, стил и изтънченост. Носят ги и мъже и жени.

Независимо дали става въпрос за обикновено сребърно колие или сложна сребърна гривна, те придават елегантност на всеки тоалет. Със своята непреходна привлекателност и трайна популярност е лесно да се разбере защо все още присъстват в колекциите ни с бижута.

 

- реклама -