Вижте Сикстинската капела така както човешкото око не може да я види

Сикстинска капела е известна е с уникалната си архитектура и фреските. Тя е дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио и други.

Таванът й, който е с площ 1100 m2 е изрисуван между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II. Заедно със сцената Страшният съд се смята за връх в творчеството на Микеланджело.

Капелата сега може да се види от една съвсем различна перспектива

Дигитален фотографски проект заснема изображенията в 270 000 кадъра. Това отнема цели 5 години.

Последният път, когато Сикстинската капела е снимана, е в периода от 1980 до 1994 година. Тогава обаче дигиталната фотография е още в начален етап на развитие.

Сега новият проект разкрива детайли от фреските на Микеланджело, които не са видими с просто око, тъй като таванът е висок 21 метра.

Около 20 000 туристи посещават ватиканската забележителност всеки ден! Новите изображения се наблюдават в триизмерна форма и тиражът наброява 1 999 копия. Едно копие възлиза на около 12 000 британски лири.

Изборът на нов папа чрез конклав се случва в Сикстинската капела. На покрива на капелата има изграден комин. Ако от него излезе сив дим – е избран нов папа. Черният дим означава, че изборът не е бил успешен.

- реклама -