Европейските лидери се събраха в НДК за срещата на върха ЕС – Западни Балкани (СНИМКИ, ВИДЕО)

Лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани се събират в НДК за срещата на върха, чиито домакин е министър-председателят Бойко Борисов. Форумът е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.Събитието се провежда при извънредни мерки за сигурност.

Гостите от делегациите са над 450, а акредитираните журналисти – над 1000 журналисти.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Премиерът на Македония Зоран Заев
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Александър Вучич

Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Министър-председателят на Албания Еди Рама
Петер Пелегрини – премиер на Словакия
Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони
Президентът на Литва Далия Грибаускайте

 

Президентът на Косово Хашим Тачи

Основна тема на основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

След приключване на пленарните сесии, от 15 часа, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.

Премиерът на Холандия Марк Рюте

От 16,00 ч. в НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“. В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.

През деня е планирана и двустранна среща на министър-председателя Борисов с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.

На разговорите днес няма да присъства испанският премиер Мариано Рахой, чието страна не признава Косово заради собствения си сложен сепаратистки казус с Каталуния.

Преди същинските разговори, българският премиер Бойко Борисов даде неофициална вечеря за евролидерите. Тя бе по инициатива на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и беше посветена на развитието на дигитална Европа.

- реклама -