Персеидите
Кадър от България - Персеидите над Каварна

Вижте пика на Персеидите у нас и по света (ГАЛЕРИЯ)

Кулминацията на Персеидите вече е факт. Много от нас обаче така и не успяха да зърнат падащите звезди заради облаците и градските светлини.

Вижте как изглеждаше пикът на Персеидите през обектива на професионалните фотографи.

Персеидите се виждат като бързи и нажежени до бяло метеори, тъй като пресрещат Земята по нейния орбитален път и навлизат с висока скорост в нашата атмосфера.

По същото време обаче са активни още два метеорни потока – Южни делта-Аквариди (от 12 юли до 23 август, с максимум на 30 юли) и алфа-Каприкорниди (от 3 юли до 15 август, с максимум също на 30 юли).

И двата потока са с ниска активност – съответно с до 16 и 8 метеора за час в нощта на максимума, но за разлика от Персеидите, техните метеори са бавни и ярки (болиди), жълтеникави на цвят, които нерядко се взривяват в атмосферата подобно на фойерверки.

Тазгодишният метеоритен дъжд е 5 пъти по-ярък

Метеорните потоци се пораждат от облаци от дребни частици, които се отделят в космическото пространство в процеса на разпадането на кометите. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи съответно плазмената и праховата ѝ опашка. Понякога е възможно дори кометното ядро да се разпадне на множество фрагменти.

Така отделилите се частици образуват метеорни роеве, които продължават да се движат по орбити, близки до тази на кометата.

Обикаляйки около Слънцето, през определени периоди от годината, Земята преминава през някои от тези роеве и тогава през ясните нощи се наблюдават повече на брой „падащи звезди“.

Това са частици оказали се близо до Земята, които с висока скорост навлизат в атмосферата и нажежавайки се до светене, се изпаряват в нея на височина около 100 km над земната повърхност. Така се поражда явлението метеор. Персеидите се пораждат от метеорни роеве, отделили се при разпадането на кометата 109P/Суифт-Тътл, която има период около 130 години.

Персеидите носят името си от съзвездието Персей, в което древните гърци са увековечили известен герой от своята митология.

- реклама -