храни

Вижте петте най-скъпи храни по света

Ядливото злато е една от най-скъпите съставки, използвани в кухните на топ ресторантите и баровете по света. Има обаче и други храни, които силно доближават неговата цена. Ето кои са петте най-скъпи неща, които се слагат по масите на богатите хора, а цената им на килограм е почти като тази на благородния метал.

Месо от говедо Вагиу

Наричат го свещения граал на месото. Вагиуа е специален вид домашно говедо, което се отглежда в Япония. Животните живеят при много специфични условия и се хранят по специална диета, за да може месото им да бъде възможно най-крехко и сочно. Вагиу е с високо мазнинно съдържание, а цената му е повече от солена – около 3 хиляди долара за една пържола.

Хайвер от белуга

Хайверът е смятан за луксозна храна, но най-скъпият вид идва от белугата, която живее в Каспийско море. Този вид риба е от семейството на есетрите. Процесът на извличане на хайвера им е изключително деликатен – рибата не трябва да бъде убивана, защото в този случай тя изпуска горчив секрет. Който както се досещате съсипва вкуса на хайвера й. Белугите се зашеметяват като се удрят леко по главата, след което рибарите имат 10 минути, в които да извадят хайвера. Той се съхранява задължително в метални кутии, иначе губи вкусовите си качества. Пресният хайвер от белуга струва около 10 хиляди долара за килограм. 

Шафран

За производството на 400 гр. шафран е необходимо да се обере поле с размерите на футболно игрище. Някога цената на това красиво цвете, превръщано в подправка е била по-висока от тази на златото. Във вековете обаче неговата култивация става все по-мащабна, поради което днес шафрана е широко достъпен. Според държавата от която идва и качеството на подправката, цената на шафрана варира между 2 хиляди и 20 хиляди долара за килограм.

Пъпеши Юбари кинг

Като цяло плодовете са изключително скъпи в Япония и са смятани за символ на висок обществен статус. Но, това важи с пълна сила за този сорт пъпеши, които се отглеждат на остров Хокайдо. Сортът Юбари кинг е много сладък, съвършено кръгъл и с изключително интересен релеф върху кората. Обикновено са с Т-образни дръжки и се продават в богато украсена кутия. През 2018-та два пъпеша бяха продадени на търг за 30 хиляди долара.

Бели трюфели

Белият трюфел е най-редкият и съответно най-цененият трюфел от всички видове на тази гъба. Расте предимно в Италия, Франция и Хърватия, но е срещан и в България. За намирането му се използват специално обучени кучета. През 2007 г. бял трюфел с тегло 1,5 kg е намерен от италианец в околностите на Пиза и е продаден на търг за внушителните 330 хиляди долара.

- реклама -