Групова снимка на цар Фердинанд, царица Елеонора, военната свита на царя и др. пред митрополитската църква “Св. Петър и Павел“ при дефилирането на войсковите части в Търново по повод годишнината от обявяване на Независимостта на България. Фото “GWolz.Sofia“/БГНЕС

Вижте оригинални снимки на царската фамилия от Царевец при обявяването на Независимостта

На 22 септември 1908 г. в старата столица Велико Търново в църквата „Св. 40 мъченици“, построена от цар Иван Асен II в памет на победата при Клокотница, княз Фердинанд прочита пред събраните хора „Манифест към българския народ“, с който обявява България за независима държава. Председателят на Народното събрание Хр. Славейков и министър-председателят Ал. Малинов поднасят на княза титлата цар. На хълма Царевец Манифестът е прочетен от Ал. Малинов. Тържествата в страната продължават няколко дни. Тези съдбоносни за следосвобожденската ни история събития остават в паметта на българските архиви.

Копия на документи от чужди архивохранилища илюстрират отношението на великите сили към историческия акт на провъзгласяване на независимостта на България. Така, например, за стремежа на княза да стане цар ценни сведения в доклад до Е. Рут, държавен секретар на САЩ, дава Х. Ноулис, американски дипломатически агент и генерален консул в Букурещ: „Казват, че князът на България е извънредно, страшно амбициозен в стремежа си да превърне княжеството си в царство. Такава възможност той имаше миналата година при честването на 20-годишнината от възкачването му на престола, но българите му казаха, че не може да стане цар, докато не присъедини към страната и Македония. Миналата година, той нямаше нужната смелост за това и успокояваше хората си като повтаряше думите „Много добре, тогава да я вземем“. На него му е ясно, че никога няма да стане цар, докато Македония не стане действителна част от България, следователно сега е повече предразположен към това отколкото, когато и да е било …“ (Букурещ, 28 септември 1908 г. ЦДА, КМФ 19. Оригиналът се съхранява в Националния архив на САЩ).*

Групова снимка на цар Фердинанд, царица Елеонора, князете Борис и Кирил, членовете на правителството, военни, граждани и др. по време на тържествата по повод годишнината от обявяване на Независимостта на България.
Фото “GWolz.Sofia“/БГНЕС

В доклад от Н. Хатчинсън до П. Нокс за телеграма от Т. Рузвелт, президент на САЩ, до цар Фердинанд за признаване независимостта на България и доуточняване датата на неговата коронация, ясно се вижда и позитивизма на американския държавен глава.

Рузвелт не е единственият лидер на велика сила изказал поздравленията си за провъзгласяване на независимостта. Това прави и австро-унгарският император Франц Йосиф, както е видно от телеграмата му до цар Фердинанд с поздравление за признаване независимостта на България. В същия дух е и телеграмата от руския император Николай II до цар Фердинанд.

Дори монарсите на две традиционно негативно настроени към страната ни балкански държави, каквито са Сърбия и Румъния, поздравяват българския владетел. В един и същи ден и сръбският крал Петър и румънският крал Карол изпращат до цар Фердинанд телеграми с поздравления за признаване независимостта на България.

БГНЕС

 

- реклама -