Вижте няколко нетипични симптоми на коронавируса

Знаем петте най-чести симптоми на коронавирус- кашлица, температура, загуба на обоняние и вкус, болки в гърлото и в ставите. Кои са обаче нетипичните, които се срещат рядко.

 Неразположение и объркване

В неотдавнашен случай в старчески дом във Вашингтон, почти една трета от обитателите му са са били с положителни тестове за коронавирус, но половината не са имали симптоми, а няколко пациенти са имали необичайни симптоми като неразположение, общо чувство на дискомфорт, дезориентация или тревожност.

Стомашно-чревни симптоми

Около 1 на 10 пациенти с коронавирус проявяват някакъв вид стомашно-чревни симптоми като диария и гадене, съобщава по-рано „Бизнес Инсайдер“. Според по-скорошните проучвания до половината от пациентите могат да имат проблеми с храносмилането, заедно с респираторните симптоми.

Хълцане

Този предполагаем симптом се дължи на случая с 62-годишен мъж от Чикаго, който е бил диагностициран с Covid-19 след четири дни упорито хълцане.

Според доклад, публикуван в American Journal of Emergency Medicine, сканиране на белия дроб показва, че пациентът е намалил капацитета на белите дробове. Но дори този симптом все още не е включен в официалния списък на Световната здравна организация (СЗО).

Обрив

Този симптом е малко по-труден за диагностициране. Американски дерматолози предполагат, че обривът може да показва и коронавирус.

Ето защо, ако имате сърбеж по кожата, частичен обрив, мехури, които приличат на морбили и кръгли, петна по кожата, както и малки петна, трябва да се консултирате с лекар.

Честото ходене до тоалетната

Общопрактикуващият лекар д-р Диана Гол твърди, че хората, заразени с коронавирус, могат да забележат „фини промени в своите стомашно-чревни навици“, преди да бъдат диагностицирани.

Тя предупреждава пациентите да бъдат предпазливи при „по-меки изпражнения и по-чести посещения на тоалетната, тъй като това може да е признак на инфекция“.

Бръмчене и шумолене в тялото

След поредица от доклади на заразени с коронавирус потребители на Twitter, твърдящи, че се чувстват като мехурчеста таблетка, разтваряща се във вода или протичаща през тялото им, учените стигнаха до заключението, че това може да е автоимунен отговор, свързан с реакция на нервната система към Пациенти с Covid-19.

Болка в очите

Според доклад на клиниката MaJo, Covid-19 може също да причини очни проблеми като увеличени, зачервени кръвоносни съдове, подути клепачи, прекомерно сълзене и повишено отделяне. Въпреки че все още не е посочен като един от най-редките симптоми в списъка на Световната здравна организация, той се съобщава по-често при случаи на тежки инфекции, които също споменават повишената чувствителност към светлина като един от симптомите.

Загуба на слуха

Загубата на обоняние и вкус е известен симптом, но изследователи от Медицинския факултет на Университета Джон Хопкинс казват, че коронавирусът засяга не само носа и гърлото, но и ухото и мастоидните кости на черепа.

Халюцинации

Този симптом може да бъде свързан с делириум, съобщаван от някои пациенти с коронавирус. А именно, различни леки до тежки халюцинации напоследък се свързват с по-тежки случаи на заболяването.

Преглед на проучвания, публикуван в списанието Psychology Research and Behavior Management, предполага, че симптомите на психоза могат да бъдат свързани с пандемията на Covid-19.

- реклама -