Вижте най-любопитното за Олимпиадата в Рио

Часове остават до старта на Олимпийските игри в Рио. Най-голямото спортно събитие на годината започва на 5 август и ще продължи до 21 август.

Церемониите по откриването и закриването ще се проведат на легендарния стадион Маракана. В тях ще участват 16 000 атлети. Те ще се състезават в 306 турнира от 42 спортни дисциплини.

1. Супермоделът Жизел Бюндхен – домакин на церемонията по откриването

Красавицата Жизел Бюндхен ще се върне в родината си, за да участва в откриването на игрите. Според местното издание Extra тя ще направи това, което върши най-добре – „да се поразкърши“ и да мине през „футуристичния портал“, за да маркира началото на Игрите.

2. Голфът се завръща на Олимпиадата

Голфът се завръща в олимпийския списък след повече от 100 години. Проблемът е, че битката в тази дисциплина може да приключи преди да е започнала. В Рио няма да участват най-добрите в света – Джейсън Дей, Джордън Спийт, Рори Макелрой и Дъстин Джонсън. Като причина да не дойдат, те посочиха заплахата от вируса зика.

3. Уроци по английски за таксиметровите шофьори

английски

Таксиметровите шофьори в Рио или „таксистас“ често са първите, които влизат в контакт с олимпийците и туристите. Ето защо властите им дадоха възможност да учат безплатно английски онлайн. 4-месечният курс дава основни разговорни познания и умения.

4. Първата Олимпиада в Латинска Америка

За първи път в историята Южна Америка ще е домакин на Олимпийски игри. Рио спечели тази чест през 2009 година в надпревара с Токио, Мадрид и Чикаго. Така за първи път Бразилия става домакин на два последователни световни спортни форума – Световното по футбол през 2014 година и Лятната Олимпиада през 2016 г.

5. Олимпиада с най-големия възрастов диапазон

Олимпиадата в Рио ще е първата със състезатели родени през новото хилядолетие, като най-младите спортисти са сред гимнастичките. 16-годишната Лори Ернандес от американския отбор по гимнастика е най-младата състезателка. Тя дори твърди, че е твърде млада, за да се изнервя. На другия полюс е гимнастичката от Узбекистан Оксана Чусовитина, която е на 40 години. Това е седмата й Олимпиада след 1992 година.

6. Бежански олимпийски отбор

За първи път в състезанията ще участва отбор от 10 бежанци. Те са от атлети от кенийски бежански лагер, двама сирийски плувци, двама джудисти от Демократична република Конго и маратонец от Етиопия. Те ще представляват Бежанския Олимпийски отбор и ще са символ на надеждата за бежанците по цял свят. На церемонията по откриването те ще носят Олимпийския флаг и ще влязат на стадиона веднага след бразилския олимпийски отбор.

7. 60 000 ястия всеки ден за спортистите

Организаторите твърдят, че за състезателите ще приготвят дневно по 60 000 ястия. Сред тях – типично бразилски менюта с ориз, черен боб, тапиока (кашкавален хляб) и ястия от района на Амазонка.

8. Домакинското е скъпа гордост – буквално 🙂

Домакинството на Лятната Олимпиада ще струва на страната 10.24 млрд евро. Сумата включва всичко – от строителството до рекламните материали и маркетинга на олимпийските продукти.

- реклама -