Президентът Радев: Българското европредседателство не помага за болните за обществото теми – Видео

„България е в критичен момент от своето развитие. Председателството на ЕС започна амбициозно и президентството дава своя принос за това. Но председателството не помага за болните за обществото теми. Макроикономическите показатели са добри, но нивото на чуждестранните инвестиции е крайно ниско. Продължава обезлюдяването на цели региони, а демографските данни са катастрофални“.

Това заяви президентът Румен Радев по време на отчета за свършеното за една година, предаде репортерът на Flashnews Нели Златева-Томова.

„Мандатът започна с формиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков свърши отлично своята работа и проведе честни избори. Пресечени бяха редица злоупотреби. След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили връчих мандат на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. За тази година обнародвах 86 закона и наложих 5 пъти вето. Четири от тези вета бяха преодолени, но 2 свършиха своята работа“, обясни той,

„През изминалите месеци неотклонно се ръководих от принципите, издигнати в кампанията. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения в чужбина“, разкри Румен Радев.

„За този период проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализиране на отношенията с Русия. Вярвам, че 2018 година, когато отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможно да извадим ледените отношения с Русия, които заварих“, добави президентът.

„Под моя егида се проведоха бизнес форуми. Отношенията ни с Азербайджан показаха, че когато президентската институция и правителството действат в синхрон, резултатите са налице. Пример за това е линията София-Баку“, каза още той.

По думите му особено важен момент от неговите посещения зад граница са срещите с българите в чужбина.

„Посветих немалка част от работите си за укрепване на сектор „Сигурност“, който е в критично състояние. Настоях за по-добри условия на личния състав. Министерството на отбраната беше принудено да дава пари за техника, която не отговаря на нуждите ни. Определените в бюджета стотици милиони за модернизация потънаха. Комисията, която се създаде за изтребителите, беше тенденциозно формирана и не доведе до нужния резултат“, обяви Румен Радев.

„Не успях да убедя управляващите от спешната нужда от ревизия на приетия Национален план за отбрана. Този план ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, добави държавният глава.

„Интензивната работа с МВР, и прокуратурата спомогна за прекратяване на чуждото вмешателство по време на изборите“, категоричен е президентът.

„Голяма част от усилията ми бяха положени в борбата за изграждане на ефективен антикорупционен модел. Разсекретих стенограма от Консултативния съвет за КТБ, за да може гражданите да разберат поне част от истината“, добави той.

„Наложих вето върху антикорупционния закон, защото с него управляващите изпълниха формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и тези към гражданите“, каза президентът.

 

„Доверието към Народното събрание е критично ниско. Корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество. Под въпрос е свободата на словото. Ние трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме разбиране и съдействие от Европа. Това е изводът, който произтича от отношението на Брюксел към българските проблеми. Това не е битка за потупване по рамото, а битка за нашите същностни права“, категоричен е държавният глава.

„Ще настоявам за прозрачност на собственост, на управленски решения и на харчене на публични средства. Ще стимулирам общественият дебат за свободата на словото. Ще продължавам да работя за съдебната реформа и антикорупционния закон“ обяви той.

„Необходими са неотложни мерки в образованието, свързани не само със заплати и ремонт на училища. Ще продължа активната дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност и просперитет“, разкри Румен Радев.

„В началото на май организирам в Русе среща с президентите на Естония, Австрия и Румъния. На нея поставих и Дунавската стратегия, която е от голямо значение за развитието на България. Наред това трябва да стабилизираме и активизираме отношенията си със страни от Близкия и Далечния Изток, Азия и Северна Африка“, сподели президентът.

„Ще продължа да настоявам за интегриран подход в сектор „Сигурност“. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес“, коментира държавният глава.

„Моята дейност като президент ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите, на гарантиране на националния суверенитет и сигурност, на налагането на върховенството на закона“.

Ще настояваме за прозрачност, ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото, ще работя за реформата в правосъдната система и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление не може да се отлага повече. Децентрализацията на общините е задължителна стъпка. Необходими са неотложни мерки в сферата на образованието, добави още Радев.

Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания.

Това каза президентът Румен Радев.

„Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока. Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите“, заяви Радев. По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. „Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов“, каза още Румен Радев.

„С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта“, добави президентът.

„Не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция.

Има много по-важни теми – корупция, престъпност и демографска катастрофа. Ние изчезваме като нация. Тази конвенция не трябва да се използва като параван, за да отвличаме вниманието на хората. Приемането на конвенцията без работещи закони няма да свърши работа“. Това заяви президентът Румен Радев.

„Вярвам в разума на българския парламент и депутатите ще изразят своята воля като граждани и родители. Нека да изчакаме какво ще се произнесе българският парламент. Не трябва да избързваме и да поемаме ангажименти от чужбина, че ще ратифицираме тази конвенция „, каза Радев, отговаряйки на въпрос дали ще наложи вето, ако Истанбулската конвенция бъде гласувана от НС.

Началникът на НСО не е подавал рапорт за напускане.

Става въпрос, когато имаме проблеми със законите, мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институциите, което загуби контрол над ДАР и над НСО, заяви още президентът.

ДАР от служба пряко подчинена на президента стана служба пряко подчинена на МС. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по закон нейното общо ръководство и контрол с 3 правомощия. Реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия. Началникът на НСО по закон няма пряк началник в момента, подчерта Радев.

В годините прогресивно от президентската институция се отнемат правомощия. Президентът по силата на сегашните закони има квоти в комисията за незаконно придобито имущество и в комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Къде отиват хората на президента, просто се изпаряват. Това, което става, не е добре за българската демокрация, трябва да се основава на баланса на властите. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството и формална, и неформална, резултатите са налице, каза още Радев.

- реклама -