МВР медиана гласуване активност партии апартаменти

Вижте коя партия води седмица преди изборите според Галъп

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията, показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%.

Формулата на влизащите в парламента остава 5+1

Освен сигурните ГЕРБ и БСП, в 44-тото Народно събрание според социолозите ще влязат и Обединените патриоти, които имат подкрепа от 11,5%,  ДПС – 8,1%, партията на Марешки ВОЛЯ с 6,5%. Коалицията между Реформаторския блок и „Глас народен“ – също има реални шансове за парламента, след като проучването им 4,4% от гласовете.

Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

4d12f03ab3174fb8269532f0bb24cd73
ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ – този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори. Самата партия ДОСТ традиционно има минимална декларативна подкрепа в страната (в рамките на десети от процента), но вотът в и от чужбина ще покаже дали е състоятелна заявката на тази партия за по-чувствително представяне. Този вот също няма как да се улови с демоскопски методи.

Избори 2016

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което като цяло застрашава по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и „Глас народен“ се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им. Положително обстоятелство за реформаторите е това, че остават основен субект с изгледи за преминаване на „бариерата“ в сравнение с „Да, България“ (2,3%), и „Нова република“ (1,5%). Сред политическите сили с по-чувствителен резултат личи и коалицията на АБВ и „Движение 21“ – с 2,4%, За други партии биха гласували 3,1%.

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души (в това число и недействителни бюлетини), около една пета от които вероятно ще вземат решение в идните дни. 2,5% от гласуващите вероятно биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

- реклама -