Вижте колко вземат сервитьори и камериерки по морето

Между 1500 и 2000 лева вземат сервитьори и камериерки по морето, разкрива „Труд“ в свой материал. Според ежедневника заплатите на първите достигат до 2 бона. А на вторите – до 1500 лева.

Пред прага на летния сезон туристическият бранш все още изпитва недостиг на персонал. Най-голямо търсене има на камериерки, готвачи, сервитьори и бармани. Дефицитните позиции предполагат и по-атрактивно заплащане.

Хотелиерството и ресторантьорството е сред икономическите дейности с най-голямо увеличение на работната заплата към края на 2021 г., сочат данните на НСИ. Статистиците отбелязват ръст от 19 на сто. Основната причина е хроничният недостиг на кадри, който съпътства сектора от няколко години насам.

„Тази година обявяването на работните места в сферата на туризма започна по-рано. Още в края на февруари месец ние започнахме да получаваме заявки от работодатели, които

обявяваха свободни работни места за наемане,

макар и през май месец – началото на май или началото на юни”, обясни Северина Савова, директор на Бюрото по труда в Добрич.

По Северното Черноморие най-търсен е почистващият и обслужващ персонал.

„Тази година набираме камериерки, сервитьори, готвачи, бармани. Ще ги мотивираме с добро отношение, нормални заплати и работа в добър колектив. Примерно един помощник-готвач започва да кажем от 1000 – 1100 и вече нагоре”. Това казва Румен Михайлов, управител на хотелската част в „Бялата лагуна”.

„Имаше обяви от порядъка на 1500, 1800 лв. на база това, което имаме обявено и все пак декларирано от работодатели”, каза още Савова.

Заплатите на сервитьорите могат да достигнат и до 2000 лв., уточнява Савова, като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в големите комплекси се стремят

да привлекат и камериерки с атрактивно заплащане.

„Тази година заплатата е 1350 лв. бруто, което мисля, че е една нормална заплата за България в момента”, каза още Михайлов.

Възнаграждението от 1500 лева чисто за камериерка не е химера, заявяват от Албена.

„Много е важно хората да са запознати с офертата в детайли. Т.е. дали става въпрос за шестдневна работна седмица, за колко часове и какво точно се включва в работата. Така че може да се получи такава заплата – естествено, тя трябва да се изработи”, коментира Велина Гюмова, старши мениджър продажби в КК „Албена”.

В по-малките обекти за настаняване обаче, не се очаква такова атрактивно заплащане.

„Ако някои колеги в момента нямат възможности да намерят персонал, може и да предлагат такива заплати. Ние лично не сме плащали такива. За мен лично

не е реалистично такава сума да си позволим,

по простата причина, че няма как да покрием такива разходи”, смята  Христо Желев, управител на хотел в Балчик.

„Нормалните заплати за камериерки са някъде около 800 лв. чисто, като естествено може към това да има допълнителни бонуси, които да бъдат свързани с ваучери за храна”, допълва управителят Пламен Козарев.

В повечето от обявите за сезонни работници в туризма фигурират ваучери за храна по 80 лв. месечно,

безплатен транспорт до работното място

или настаняване в база на работодателя. В последните години липсата на кадри у нас беше компенсирана с вносна работна ръка. Това лято бизнесът ще разчита на украинските бежанци.

„Специално в моя хотел имам около 30 човека, които имат желание да започнат работа. Това са основно жени, но просто срещаме затруднения с това, че децата трябва да бъдат на детски градини. Първо това трябва да устроим, за да може те да бъдат свободни и да могат да работят, но има  голямо желание да започнат работа”,  казва още Козарев.

- реклама -