Вижте кой забрани дамите да ближат сладолед в Истанбул

Съвет към младите дами в курс по маниери „да не ближат сладолед“, когато са на обществено място в Истанбул, защото това противоречи на добрите нрави, предизвика истинска вълна от недоволство в социалните мрежи, пише „Рашъ тудей“. Потребителите нарекоха съвета странен и заявиха,ч е той нарушава правата и свободите на жените.

Причината за недоволството стана двумесечен курс по етикет за млади дами, организиран от общинските власти в истанбулския квартал Багчилар. Според обявата лекторите в местния младежки център ще преподават уроци по добри маниери и как да се държим на обществено място. Част от предметите в курса „Как да бъдеш дама в Истанбул?“ са доста обичайни за традиционния етикет – жените се учат как да бъдат вежливи, как да използват целия набор прибори и да не говорят с пълна уста.

Но един особен съвет предизвика истински дебат – „дамите не трябва да ближат сладолед“. Разбира се лекторите не дали решение на проблема как една дама да се наслади на сладолед на клечка или на сладолед във фунийка, когато е на обществено място. Потребители в „Туитър“ изразиха изумлението си от факта, че някой го интересува как една жена ще яде сладоледа си, а други попитаха: „Как да ядем сладолед – като набутаме цялата фунийка в устата си ли?“.

Яденето на сладолед не е единственото удоволствие, включено в списъка със забрани в курса по етикет. Истинските дами не могат да дъвчат и дъвка, както и не могат да говорят дълго по телефона, когато се возят в автобуса или да питат мъже, с които са се запознали току-що дали са женени и колко деца имат.

- реклама -