Вижте кой направи омофора, който премиерът подари на папа Франциск – СНИМКИ

Николина Димитрова прави църковни одежди за нашите духовници в България. Познава каноните и прави истински шедьоври.

Всичко е ръчна изработка. Дизайнер е от Асеновград.

Свързваме се с нея, но тя отказва интервю под претекст, че не иска да се шуми за работата й и не търси реклама. Но споделя накратко, че е щастлива от изработката на дара за папата и това, че той го облича веднага.

Тя получила поръчката за изработването на омофора от премиера Бойко Борисов и от Дирекцията по вероизповеданията.

От 13-години  шие църковни одежди. Занаят, който усвоила в Гърция. Тъй като не е католичка, се наложило да изучи каноните на Ватикана. Ушиването й отнело три месеца.  Помагал и екипът й.

„Ръчната изработка е малко по-специфична. Тя се прави върху плат, но първо се прави скица на самото изображение едно към едно как ще изглежда. За да се получи този релеф, тази уникалност, в случая е сложен картон, който са залепя върху самата хартия и започва самият конец да се облича със златна нишка”, казва още Димитрова пред Нова тв.

Нина признава, че умишлено нарушила канона, за да остави спомен на Светия отец от посещението му в България „Включихме и кръстове, които са символ на всички православни църкви. Също имам вмъкната роза, като символ на България и любовта. Всички знаем, че розата е символ на любовта”, казва Нина Димитрова.

- реклама -